Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist politic despre Moldova: 'După toate probabilităţile trebuie sa ne aşteptăm la o alianţă de centru-stânga cu participarea socialiştilor şi democraţilor'

stiripesurse.ro
unire moldova romania

Republica Moldova se îndreaptă, cel mai probabil, spre o coaliţie între Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Partidul Democrat (PDM), după refuzul Blocului electoral ACUM de a negocia cu cele doua formaţiuni, consideră analişti politici. Acesta scenariu ar însemna, potrivit experţilor, o subminare şi mai mare a parcursului european al Republicii Moldova, informează miercuri Radio Chişinău, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Elena Udrea și Alina Bica! Decizia luată de judecătorii din San Jose .

După refuzul Blocului electoral ACUM de a forma coaliţii cu PDM şi PSRM, scenariul alegerilor anticipate nu poate fi exclus în totalitate, dar, cel mai probabil, PDM şi PSRM îl vor evita şi vor crea o alianţă formală sau neoficială, a comentat pentru Radio Chişinău analistul politic Anatol Ţăranu.

"După toate probabilităţile trebuie sa ne aşteptăm la o alianţă de centru-stânga cu participarea socialiştilor şi democraţilor. Această alianţă ar putea fi şi una informală, când nu va fi semnat un acord, dar va fi susţinut, de exemplu, un guvern tehnocrat. O guvernare cu participarea socialiştilor ar însemna diminuarea intensităţii cursului european al Republicii Moldova', a subliniat Ţăranu.

Potrivit analistului politic Ion Tabârţă, comportamentul şi declaraţiile PSRM şi PDM după alegeri demonstrează o sincronizare între cele doua formaţiuni, dar se pare că o coaliţie între acestea, sau anumite prevederi ale unui eventual acord, nu convin Moscovei. În schimb, Rusiei îi convine starea de incertitudine din prezent, a opinat expertul.

"Vedem că nimeni nu mai discută subiectul integrării europene. Mai degrabă se discută în aspecte de echilibristică geopolitică, de 'pro-Moldova'. De asemenea, nu avem nici o reimpulsionare a relaţiilor Republicii Moldova cu UE. Acest 'standby' îi convine Moscovei', consideră Tăbârţă.

Imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie, PDM, iar zilele trecute şi PSRM, au invitat Blocul ACUM la discuţii. Reprezentanţii Blocului au anunţat încă înainte de alegeri că nu vor negocia cu niciunul din cele doua partide, dar nici cu Partidul Şor, pe care le considera oligarhice şi corupte. Nici PSRM, nici PDM nu au comentat, deocamdată, posibilitatea de a forma o posibilă alianţă în noul Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.