Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiştii financiari: Inflaţia va rămâne de două cifre pe tot parcursul anului viitor, cursul la 5,1 lei (CFA)

Pinterest
inflatie

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,1021 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 10,68%, anunță Mediafax.

În luna octombrie analiştii prognozau că inflaţia va atinge o valoare medie de 10,56%.

“Anticipatiile inflaționiste au reintrat pe trendul crescător, acestea aratand o inflație exprimata în două cifre pentru întreg anul urmator”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele colectate de CFA în luna noiembrie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0279 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a crescut marginal la valoarea de 33,7 puncte, influenţat pe de o parte de majorarea cu 2,2 puncte a componentei de conditii curente, iar pe de alta parte de scăderea cu 0,5 puncte a componentei de anticipatii.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 6,6%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 3,3% în scădere de la 4,5% în prognoza anterioară.

Pentru 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real este de 1,3%

“Reducerea puterii de cumparare datorata inflatiei isi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. In aceste conditii si anticipatiile de crestere economica pentru anul 2023 s-au redus, acestea inregistrand o valoare de 1,3%”, adaugă Adrian Codirlasu.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 8,22% în următoarele 12 luni, în scădere uşoară, de la 8,39% în exerciţiul anterior.

Datoria publica in PIB este anticipată sa se majoreze la 56% in urmatoarele 12 luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.