Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ - Arestarea unui deputat: Dovada ABSURDULUI din Parlament

analiza

Un caz încâlcit a izbucnit in maruntaiele juridice ale Parlamentului dupa ce Camera Deputaților a aprobat arestarea deputatului Elena Udrea in Gala Bute.

Situatia este urmatoarea:

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, luni, Hotararea privind incuviintarea arestarii Elenei Udrea cu majoritatea deputatilor prezenti in sala de sedinta (170 de voturi pentru).

REGULAMENTUL CAMEREI DEPUTATILOR spune ca procedura este legala: Art.195, alin.8 prevede ca cererea de retinere a unui deputat se adopta “cu votul majoritatii membrilor prezenti".

PESTE REGULAMENT ESTE ÎNSA LEGEA, care are putere juridica mai mare si se aplica intotdeauna in fata unui regulament. Iar legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor spune ca procedura de retinere se adopta "cu votul secret al majorităţii membrilor săi" (art.24, alin.4). Astfel, Elena Udrea NU POATE FI ARESTATA deoarece Hotararea Parlamentului nu a intrunit doar 170 de voturi si nu 199, adica majoritatea tuturor deputatilor.

PESTE LEGE ESTE ÎNSĂ CONSTITUȚIA, biblia juridica care are suprematia asupra oricarui act juridic. Iar Constitutia prevede la art. 76, alin.2, ca “(..) hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră”. In concluzie, HOTARAREA PARLAMENTULUI DE ARESTARE A ELENEI UDREA ESTE CONSTITUTIONALA.

CONCLUZIE: Regulamentul spune ca este nevoie de 50+1 din deputatii prezenti, Legea superioara spune ca este nevoie de 50+1 din totalul deputatilor, iar Constitutia spune ca este nevoie de 50+1 din deputatii prezenti.

PROBLEMA JURIDICA este ca Legea privind Statutul deputatilor NU A FOST MODIFICATA si nici prevederea cu majoritatea tuturor deputatilor nu a fost declarata neconstitutionala. In aceste conditii, Legea isi produce efectele.

In acest haos juridic intra o situatie care arunca in aer acest caz controversat: DECIZIA Nr.319 din 19 iunie 2013 a Curtii Constitutionale.

In aceasta decizie, Curtea Constitutionala a declarat ca fiind neconstitutional intreg art.24 din propunerea de modificare a Statului deputatilor si senatorilor. In acesta propunere, la alineatul 4, se preciza ca arestarea se adopta cu majoritatea deputatilor prezenti. Astfel, CCR a declarat neconstitutional inclusiv acest art.4. In aceste conditii, majoritatea necesara nu este majoritatea celor prezenti ci majoritatea tuturor deputatilor (DECIZIA CCR completa: http://www.ccr.ro/files/products/D0319_132.pdf)

SITUATIA FINALA ESTE URMATOARE: Constitutia prevede majoritatea celor prezenti pentru arestare, dar Curtea Constitutionala a decis ca alin.4 al art. 24 din propunerea de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor, care merge pe varianta din Constitutie, este neconstitutional.

Pentru ca situatia sa fie remediata si pusa in acord cu Constitutia, trebuie fie modificat alin.4 din art. 24 al Statutului deputatilor si senatorilor, fie contestat strict acest alineat la Curtea Constitutionala a Romaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.