Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ Al-Qaida nu reușește să numească un lider puternic în fruntea grupului, după zece ani de la moartea lui Osama bin Laden

Picture taken on June 8, 2009 shows arme

Al-Qaida va rămâne prima centrală jihadistă din lume, responsabilă pentru atentate grave în istoria modernă. Însă, la zece ani de la moartea fondatorului său Osama bin Laden, organizaţia nu a găsit un succesor pe măsura acestuia, comentează miercuri AFP, informează Agerpres.

Lipsit de carismă, egipteanul Ayman al-Zawahiri, care i-a succedat lui Bin Laden, se ascunde în zona frontierei afgano-pakistaneze. ''Al-Qaida centrală este doar umbra a ceea ce era cândva. Cel mai mare succes al lui Al-Zawahiri este că a menţinut în viaţă Al-Qaida'', a explicat Barak Mendelsohn, profesor la Universitatea Haverford din Pennsylvania.

Discipolul lui Osama bin Laden, în vârstă de 69 de ani, a trebuit să multiplice 'francizele', din Peninsula Arabică în Maghreb, din Somalia în Afganistan, Siria şi Irak, şi să-i accepte pe cei care se emancipează, până la reducerea conducerii Al-Qaida la rang de 'consiliu consultativ', potrivit lui Mendelsohn.

''Al-Qaida a devenit din ce în ce mai descentralizată, autoritatea aflându-se în principal în mâinile responsabililor filialelor sale'', susţine grupul de reflecţie Counter Extremism Project (CEP), care îi atribuie lui Ayman al-Zawahiri un rol major în reorganizarea a numeroase grupări jihadiste.

La finalul lui 2020, surse bine informate au dat credit zvonurilor potrivit cărora Zawahiri a murit din cauza unor afecţiuni cardiace. Ulterior, acesta a reapărut într-un mesaj video în care denunţa soarta rezervată în Myanmar minorităţii musulmane rohingya. Însă dat fiind că mesajul nu era datat, presupusa sa dispariţie nu a putut fi nici confirmată, nici infirmată.

În august anul trecut, numărul 2 în Al-Qaida, Abu Mohammed al-Masri, a fost lichidat la Teheran de către agenţi israelieni în timpul unei misiuni secrete ordonate de Washington, potrivit cotidianului The New York Times. Iranul a dezminţit aceste informaţii.

Considerat drept unul dintre cei care au conceput planul atentatelor de la 11 septembrie 2001, semnătura fundamentală a Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri a intrat la vârsta de 15 în rândurile Frăţiei Musulmane şi a supravieţuit timp de 40 de ani jihadului, o longevitate rarisimă, adaugă AFP.

Un dezinteres relativ poate fi legat de slăbirea graduală a centralei jihadiste, care coincide cu apariţia fulminantă a grupării Stat Islamic (SI). După ce a luptat cinci ani (2014-2019) pentru un califat autoproclamat, pe un teritoriu de mărimea Regatului Unit, în Irak şi Siria, gruparea SI a luat faţa concurentei sale, în special printr-o comunicare activă pe social media.

Cele două organizaţii sunt astăzi în conflict ideologic şi militar. Al-Qaida se confruntă astfel şi cu provocarea de a rămâne în viaţă.

Un nume pare să urmeze la conducere în viitorul apropiat, potrivit experţilor: Saif al-Adel. Acest fost locotenent-colonel al Forţelor speciale egiptene s-a angajat în anii '80 în rândurile Jihadului Islamic egiptean. Arestat prima dată, apoi eliberat, el a ajuns ulterior în Afganistan şi s-a alăturat Al-Qaida, după exemplul lui Zawahiri.

Citește și: Conflict puternic între SUA și Pakistan după achitarea presupusului asasin al jurnalistului Daniel Pearl

''Adel a jucat un rol crucial în construirea capacităţilor operaţionale ale Al-Qaida şi a urcat rapid în ierarhie'', menţionează CEP, care subliniază rolul lui de formator al unora dintre piraţii aerului de la 11 septembrie 2001. În 2018, un raport al ONU afirma că Saif al-Adel se afla în Iran, unde părea să se fi stabilit de mai mulţi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.