Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză Bloomberg: Economia Rusiei revine în anii nouăzeci

economie deficit declin

Rusia se confruntă cu cea mai profundă contracție economică din ultimele aproape trei decenii, pe măsură ce presiunea exercitată de sancțiunile impuse de SUA și aliații săi se accentuează, potrivit unei previziuni interne a Ministerului de Finanțe, informează publicația Bloomberg într-o analiză.

Produsul intern brut este posibil să se contracte cu până la 12% în acest an, mai mult decât declinul de 8% așteptat de Ministerul Economiei, potrivit unor persoane familiare cu estimările care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre deliberările interne. Guvernul nu a publicat nicio prognoză publică de la invazia din Ucraina.

Cifra Ministerului Economiei ar plasa durerea economică la același nivel cu turbulențele înregistrate la începutul anilor 1990, când economia Rusiei din epoca sovietică a intrat în capitalism cu o contracție nemaiîntâlnită din timpul războiului.

"Principalele aspecte negative sunt embargoul asupra petrolului, renunțarea UE la gazul rusesc, împreună cu mai multe plecări în rândul companiilor străine", a declarat Natalia Lavrova, economist șef la BCS Financial Group din Moscova. "Toate acestea se vor extinde probabil treptat, cu multe aspecte negative care se vor prelungi până în 2023".

Excluzând acești factori și bazându-se doar pe sancțiunile actuale, ea prognozează o contracție de 10,8% în 2022 și de aproximativ 5% în 2023.

UE renunță la planul de a opri petrolierele care transportă petrol rusesc oriunde.

Banca Rusiei a declarat la 29 aprilie că se așteaptă la o contracție între 8% și 10% în acest an. Fondul Monetar Internațional a prognozat una de 8,5%, în timp ce un sondaj realizat de Bloomberg în rândul economiștilor a constatat o scădere mediană de 10,3%.

Dacă prognoza Ministerului de Finanțe se dovedește exactă, acest lucru ar șterge aproximativ un deceniu de creștere economică, potrivit unei persoane familiarizate cu previziunile contactată de sursa citată.

Incertitudinea privind perspectivele rămâne foarte mare, în condițiile în care războiul continuă, iar SUA și aliații săi discută despre noi sancțiuni, inclusiv asupra unor exporturi cheie precum petrolul, au spus persoanele respective.

Serviciile de presă de la ministerele de Finanțe și Economie nu au răspuns la solicitările de comentarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.