Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ Când politicienii se ceartă, economia moare. Exemplul industriei jocurilor de noroc

Facebook
jocuri de noroc cazinou pacanele

Recentele declarații politice ale Președintelui României ”au aruncat sub autobuz” viețile a sute de mii de români care au un membru al familiei angajat în industria jocurilor de noroc, sector care generează pentru România taxe de sute de milioane de euro anual. Întâmplător sau nu, industria jocurilor de noroc a fost folosită de politicienii din toate partidele drept subiect de campanie electorală și atacuri politice.

Dar când politicienii se ceartă și folosesc jocurile de noroc drept argument pentru atacuri politice, economia moare. Exemplul pe care unii politicieni refuză să îl înțeleagă vine tot din industria jocurilor de noroc. Industria aceasta generează mai mult de unu la sută din Produsul Intern Brut al României, o sumă enormă în condițiile în care economia României înregistrează un deficit record. Sunt sute de milioane de euro din taxe, impozite care pot să fie folosiți la construcția de spitale, autostrăzi, plata de salarii, majorarea de pensii. Adică subiecte dragi pentru clasa politică.

Ultimele declarații ale Președintelui României au făcut referire și la un proiect de lege care a fost inițiat de Ministerul Economiei și prevede scutiri de taxe pentru industria jocurilor de noroc. Taxe pe care industria le plătește trimeștrial, pentru că fiecare companie are de plătit autorizații, taxe și impozite specifice pentru fiecare păcănea (slot machines). Ori în condițiile în care sălile de jocuri de noroc sunt închise de bună vreme, în orice economie normală, nu plătești pentru un bun pe care nu poți să îl folosești. Evident, dacă nu vrei să dinamitezi o industrie cu 45.000 de angajați, cu zeci de mii de furnizori, de care depinde alte industrii.

Dar declarația televizată a celui mai important om din România a conținut o omisiune, intenționată sau nu. În primul rând, de asemenea scutiri de taxe au beneficiat toate celelalte industrii. Dar Președintele a dat vina pe PSD, menționând că politicienii PSD țin cu dinții de aceste scutiri de bun simț, că social democrații au inițiat și votat proiectul. Ori adevărul e cu totul altul: proiectul fusese inițiat chiar de ministrul Economiei. Iar acele scutiri nu sunt un moft. Sunt scutiri fără de care industria de slot machines s-ar închide definitiv. Iar România ar pierde mai mult de 1 la sută din Produsul Intern Brut. Tot România ar avea 45.000 de șomeri. Și câteva zeci de mii de familii cu venituri dramatic scăzute.

De fiecare dată când politicienii arată cu degetul industria jocurilor de noroc, economia se prăbușește. Pentru că deputații și senatorii uită că industria de jocuri de noroc este una dintre sectoarele cele mai dur legiferate din România. Regulile sunt atât de dure încât la cea mai mică greșeală îți pierzi licența de funcționare.

O analiză a ROMSLOT, cea mai importantă asociație profesională a industriei jocurilor de noroc din România, arată că în fiecare zi în care sălile de jocuri de noroc din România au fost deschise, în vistieria statului au intrat aproape 3 milioane de euro. Zi de zi! Dar probabil e mai simplu să ataci o industrie care nu e înțeleasă, decât să te gândești că în orice țară din lume, așa numitele păcănele sunt tolerate doar pentru că aduc venituri importante la buget. Iar după alegerile de luna viitoare, indiferent cine ajunge la putere, indiferent cum se va numi Guvernul, România va avea nevoie de investiții masive. Iar pentru investiții e nevoie de bani. Iar industria jocurilor de noroc produce zilnic 3 milioane de euro pentru România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.