Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza care arată că viața extraterestră ar putea exista chiar în sistemul nostru solar

space.com
viata extraterestra

Cercetătorii au descoperit noi dovezi că Enceladus, luna lui Saturn, ar putea avea condițiile necesare pentru a susține viața extraterestră. Studiile anterioare au arătat că Enceladus are un ocean adânc, activitate hidrotermală și o chimie complexă.

O analiză recentă a datelor colectate de nava spațială Cassini a dezvăluit că luna ar putea deține mai multă energie chimică decât se credea anterior. Nava spațială Cassini, care și-a încheiat misiunea în urmă cu câțiva ani, a studiat jeturile de materie emise de Enceladus.

Aceste jeturi conțin molecule care oferă informații despre compoziția lunii. În acest nou studiu, cercetătorii au detectat mai multe molecule neidentificate anterior, inclusiv cianură de hidrogen. Cianura de hidrogen este considerată o etapă crucială în formarea aminoacizilor, elementele constitutive ale proteinelor.

Autorul principal, Jonah Peter, doctorand la Harvard și fost membru al JPL al NASA, descrie descoperirea cianurii de hidrogen ca fiind deosebit de interesantă, deoarece aceasta este esențială pentru teoriile privind originea vieții. Cercetătorii au descoperit că compoziția jeturilor nu poate fi explicată fără a include cianura de hidrogen.

Un mediu cu energie abundentă pentru viața

Studii anterioare au sugerat că energia chimică din oceanul Enceladus era legată de producția de metan. Cu toate acestea, moleculele observate în jeturi indică procese de oxidare, care eliberează o cantitate semnificativă de energie chimică. Acest lucru sugerează că Enceladus ar putea oferi un mediu cu energie abundentă pentru viața extraterestră, scrie incredibilia.ro.

În ciuda acestor constatări, este important de remarcat faptul că datele privind jeturile lui Enceladus sunt limitate. Cercetătorii folosesc analiza statistică pentru a interpreta cu acuratețe datele și pentru a evita analiza excesivă a acestora. Deși noile rezultate sunt promițătoare, ele nu confirmă existența vieții pe Enceladus.

Cu toate acestea, ele ar putea oferi informații cu privire la condițiile necesare pentru ca moleculele să ajungă în jeturi și ar putea face lumină asupra caracterului adecvat al acestor condiții pentru viață.

Jonah Peter subliniază că Enceladus îndeplinește cerințele de bază pentru habitabilitate și oferă un habitat pentru molecule importante implicate în crearea și întreținerea vieții.

Cercetătorii consideră că descoperirile oferă informații valoroase despre modul în care se formează moleculele complexe pe Enceladus și despre căile chimice implicate. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Nature Astronomy.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.