Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ Care sunt candidații lansați de partide în Capitală și cum stau la capitolul negocieri

b1
Gabriela Firea Nicusor Dan

Capitala, înainte cu patru luni până la alegerile locale din 2020. Ce candidați lansează partidele politice și cum stau la capitolul negocieri - vă prezentăm într-o scurtă radiografie a calculelor politice de până acum.

BUCUREȘTI

În cursa pentru primăria Capitalei, principalele partide politice și- au desemnat candidații. PSD o susține pe Gabriela Firea, actual primar al Capitalei. Sunt discuții, de altfel, pentru o alinață PSD,  ALDE și PRO România  pentru câștigarea Capitalei. Cât privește Dreapta politică, cel mai probabil, candidatul PNL-USR va rămâne Nicușor Dan.

SECTOARE

E posibil să apară și foarte mulți independeți în cursa pentru Primăria Capitalei. PMP, partidul fondat de Traian Băsescu, ar putea chiar să candideze singur la locale. Negocieri sunt și pe partea stânga a eșichierului politic, asta pentru că, dacă PSD nu reușește să se înțeleagă cu partidul lui Victor Ponta, PRO România ar putea, de asemenea, să candideze singur la locale.

Sunt două mari posibilități care se creionează în momentul de față: fie o mare alianță între partide (PSD-ALDE-PRO România) -  (PNL-USR- PLUS- PMP) sau formațiunile politice să candideze singure.

Sectorul 1

Cele mai mari șanse le are Daniel  Tudorache, actual primar PSD. E  de așteptat ca USR -PLUS să meargă separat cu Clotilde Armand - candidat Sector 1, iar PNL să joace cartea cu Tănase Stamule, consilier al premierului Ludovic Orban.

Sector 2

Aici situația este încurcată. Mihai Mugur Toader NU mai candidează din partea PSD. Dacă social-democrații vor merge în alianta, este foarte probabil să îl sustină pe Neculai Onțanu, președinte de onoare al Partidului ADER. Liderii PSD negociază intens de vreo săptămână  cu Neculai Onțanu susținerea candidaturii sale la funcția de Primar la Sectorul 2. Sursele noastre ne spun că negocierile sunt în  această perioadă, nu atât pe candidatura sa, cât mai ales pe Programul economic ce va fi început imediat după alegeri, cât și pe lista de consilieri locali care va fi din partea PSD. Aici se pare că negocierile au intrat într-un  impas și ar putea dinamita înțelegerea. Liderii PSD doresc să propună o listă de consilieri noi, pe când Onțanu își dorește menținerea pe lista eligibilă de candidaturi a actualilor consilieri, motivând că a mai lucrat cu ei și îi cunoaște ca oameni competenți. Onțanu are înțelegeri de susținere și din partea PRO ROMÂNIA dar și din partea PP-USL.

Totul în timp ce la PNL încă se joacă cu cărțile pe masă. În joc este viceprimarul Dan Cristian Popescu, dar vine tare din urmă Monica Anisie, ministrul Educației,  sustinută de Violeta Alexandru, ministrul Muncii. Cuvântul decisiv însă îl are liderul PNL, Ludovic Orban.

Sector 3

În acest sector, lucrurile sunt puțin „amestecate”. Primarul în funcție, Robert Negoița, a fost primit în PSD și are cele mai mari șanse să câștige primăria. Însă  e posibil ca edilul să NU candideze din partea PSD și să fie candidatul Pro Romania la Sectorul 3 . Din partea PNL, Antonel Tănase este cartea pentru Sectorul 3. Tănase este unul dintre apropiații premierului Ludovic Orban și, momentan, ocupă funcția de Secretar General al Guvernului, după ce PNL a intrat la guvernare. USR este încă negocieri.

Sector 4

Daniel Băluța, actual primar PSD, nu are nicio problemă să candideze, din nou, din partea social-democraților. Se pare că  NU are nici concurență. USR si PNL nu au încă candidatii sabiliți sau candidați cu șanse reale.

Sectorul 5

Primarul Daniel Florea nu are nicio problemă să fie nominalizat, din nou, candidatul stângii. Nu se știe însă cine îi va fi rivalul, pentru că PNL și USR nu și-au stabilit candidații sau candidatul. Un element surpriză la acest sector vine din partea lui Cristian Piedone care se vrea din nou primar. Acesta și-a anunțat candidatura.

Sectorul 6

Gabriel Mutu nu are nicio problemă să fie nominalizat din partea PSD sau să fie candidatul stângii. PNL pentru Sector 6 vine cu candidatura lui Ciprian Ciucu, consilier municipal liberal. USR e încă în negocieri.

!!!

PMP și PRO România și chiar ALDE ar putea însă să complice lucrurile în Capitală. Dacă cele trei partide nu se vor decide să facă parte dintr-o alianță politică, și, până la urmă, să candideze pe liste proprii, cele două parți ale eșichierului politic: Stânga - Dreapta vor fi prinse la  votul de la locale „divizate”. Important de menționat este faptul că PRO România și PMP trec pragul electoral, de 5%, mai exact, se învârt în jurul a 6 %. Nu ar mira pe nimeni dacă până la urmă și USR-PLUS ar alege să meargă singuri în alegeri. Negocierile sunt în toi si orice surpriza nu ar trebui exclusă.

Citește și: Primul sondaj în București după Starea de urgență. PNL și PSD sunt umăr la umăr. Joc tare la Primăria Generală (CURS)/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.