Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Cinci lucruri extrem de importante despre dezvoltarea militară istorică a Germaniei

General History
armata germania

Germanii au decis să înființeze un gigantic fond de modernizare militară de 100 de miliarde de euro, aprobând astfel pilonul principal al noii politici germane. Portalul de știri POLITICO, de la Bruxelles, a rezumat în cinci puncte ceea ce trebuie să știți despre noul fond de investiții militare adoptat de Germania, așa-numitul Sondervermögen, analiză pe care o redăm mai jos.

Germania spune de luni de zile că se pregătește pentru o schimbare istorică a politicii sale de apărare. Guvernul german are acum un plan bugetar pentru a realiza acest lucru. Potrivit presei germane anterioare, la câteva ore după ce Moscova a lansat ceea ce rușii au numit o "operațiune militară specială" în Ucraina, comandantul suprem al armatei germane a declarat că s-a săturat ca Germania să-și neglijeze (așa cum a spus el, "lăsând-o mai mult sau mai puțin fără nimic") armata sa. Cancelarul Olaf Scholz a lansat programul, cunoscut sub numele de Zeitenwende (răsturnare istorică), la 27 februarie și a promis un fond special de 100 de miliarde de euro în scopuri de apărare.

Într-un interviu radiofonic obișnuit de vineri dimineață din martie, premierul Viktor Orbán a reacționat și el la vestea reînarmării Germaniei: în martie, într-unul dintre interviurile sale obișnuite de vineri dimineață la radio, premierul a spus că s-a întâmplat ceva de mare importanță, deoarece anunțul aparent tehnic al germanilor reprezintă viitorul. După al doilea război mondial, armata germană a fost întotdeauna mai mică decât ar fi permis economia germană, armata germană dispărută a fost înlocuită de americani - motivul pentru toate acestea este rolul german în lume, care se schimbă acum, a spus el.

Scholz a lăsat să se înțeleagă luni, la un summit al liderilor UE de la Bruxelles, că injecția monetară din afara bugetului obișnuit al Germaniei vizează o dezvoltare militară rapidă. Berlinul își imaginează că prin modernizarea echipamentelor și infrastructurii armatei germane subfinanțate cronic, armata țării va putea juca un rol mai important în NATO și va putea contribui la securitatea Europei în funcție de mărimea țării.

Germania, cea mai mare economie a UE și cea mai populată țară de când Rusia a invadat Ucraina, a fost aspru criticată pentru întârzierea lansării armelor promise pentru a ajuta Ucraina. Berlinul s-a apărat spunând că Bundeswehr-ul nu dispune de echipamente militare semnificativ eficiente și nu se poate descurca fără alte arme grele.

Politico a rezumat în cinci puncte ceea ce trebuie să știți despre fondul de investiții militare nou adoptat al Germaniei, cunoscut sub numele de Sondervermögen.

1. Germania va îndeplini acum (în cea mai mare parte) cerințele de cheltuieli ale NATO

Bugetul pentru apărare în valoare de 100 de miliarde EUR va crește cheltuielile militare anuale ale Germaniei de la aproximativ 50 de miliarde EUR la o medie de 70 de miliarde EUR pe o perioadă de cinci ani. Acest lucru ar aduce țara în conformitate cu obiectivul NATO de a cheltui 2% din producția sa economică pentru apărare – un angajament pe care Berlinul nu l-a îndeplinit încă. Cu toate acestea, potrivit acordului la care s-a ajuns duminică seara, cheltuielile militare nu îndeplinesc ținta de 2% stabilită în constituția germană.

În schimb, acordul prevede că criteriul de referință ar trebui atins în medie multianuală, ceea ce înseamnă că Germania poate cheltui mai mult de 2 la sută pe investiții militare mari în câțiva ani, dar mai puțin pe alte investiții.

2. A fost nevoie de o "fraudă bugetară"

În același timp, creșterea bugetului de apărare regulat al țării este un subiect sensibil în Germania, care a aderat de mult timp la reguli stricte privind datoriile.

În actuala coaliție de guvernare din Germania, ministrul finanțelor Christian Lindner – membru al partidului conservator fiscal Liber Democrat (FDP), vrea ca țara să restabilească "frâna datoriilor", regulile constituționale ale bugetului, care au fost suspendate timp de doi ani din cauza pandemiei de coronavirus. Acesta este principalul motiv pentru care suma de 100 de miliarde de euro este oferită în forțele armate ca fond special – evitând astfel ca megainvestițiile să fie contabilizate ca parte a bugetului normal al țării, scutindu-l în același timp de frâna datoriilor.

Pentru a face acest lucru, fondul special trebuie încorporat în Constituția germană, care necesită o majoritate de două treimi în Parlamentul german. Prin urmare, coaliția de guvernare a lui Scholz a trebuit să cadă de acord asupra banilor cu opoziția de centru-dreapta, care a necesitat săptămâni de negocieri.

3. Aeronave, nave și tancuri noi pe linia de producție

Deși lista de investiții militare oficiale a Germaniei este secretă, guvernul a dezvăluit unul dintre megaproiectele sale: potrivit acestuia, avioanele de vânătoare care servesc de câteva decenii vor fi înlocuite cu avioane de vânătoare stealth F-35 de înaltă tehnologie achiziționate de la SUA. Potrivit Politico, noile avioane, dacă se întâmplă cel mai rău scenariu, ar trebui să poată transporta și arme nucleare americane, ceea ce reprezintă o preocupare pentru amenințările nucleare ale rușilor.

În ceea ce privește anunțul guvernului german că intenționează să îmbunătățească echipamentele învechite și deficitare ale trupelor sale, Politico o citează pe Eva Högl, comisarul parlamentar al forțelor armate germane, afirmând că "deficiențele în domeniul echipamentelor și al pregătirii de luptă sunt uluitoare". Comisarul a citat ca exemplu, printre altele, că echipa de scufundări de elită a marinei germane nu a mai avut o sală de înot de mai mult de zece ani.

Acordul de duminică prevede că noii bani ar trebui folosiți pentru investiții în Bundeswehr, stârnind speranțe în rândul companiilor germane de apărare, precum Rheinmetall, că vor primi noi comenzi pentru noi tancuri și muniții. Între timp, șantierele navale din nordul Germaniei se pot aștepta să comande noi construcții de nave de război și sunt necesare investiții urgente în flota de elicoptere, deoarece aproximativ 60 la sută din elicopterele militare germane sunt fără pilot. Cu toate acestea, una dintre principalele provocări va fi asigurarea faptului că investițiile sunt făcute la timp, relevă analiza.

4. Ucraina nu va beneficia de dezvoltarea militară germană prea curând

Având în vedere că germanii vor cheltui cele 100 de miliarde de euro pe parcursul a cinci ani, este puțin probabil ca Germania să doneze în curând mai multe tancuri și sisteme de artilerie Ucrainei. Cele două tipuri de tancuri solicitate de Kiev de luni de zile – tancuri leopard și vehicule de luptă urmărite de Marder – nu aparțin stocurilor Bundeswehr-ului, ci companiilor de apărare. Cu toate acestea, aceste companii au anunțat că intenționează să vândă vehiculele de luptă dezafectate. Scholz, argumentând că trimiterea de arme în Ucraina ar putea face din Germania o potențială țintă, a negat până acum companiilor germane licențe de export pentru aceste tancuri.

5. Scholz, omul cuvintelor, intră în „câmpul de acțiune”?

Guvernul lui Scholz a fost criticat la nivel internațional în ultimele luni pentru ezitarea sa de a oferi sprijin militar Ucrainei. În timp ce multe capitale ale UE, în special în est, salută promisiunile puternice ale cancelarului de a transforma Germania într-o putere militară europeană plină de speranță, mulți sunt sceptici cu privire la cuvintele transpuse în acțiune. Potrivit ziarului, realizările lui Scholz de până acum pe acest front sunt destul de zvelte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.