Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză. Cum i-a ZDROBIT Trump pe negativiştii din jurul său, ajutat de masa celor ignoraţi

Donald Trump a avut dreptate, în timp ce nenumăraţi alţii s-au înşelat. Nici analiştii şi nici realizatorii de sondaje de opinie care spuneau că fostul star de reality show nu poate câştiga preşedinţia SUA, nici republicanii care l-au evitat, nici şefii de companii care l-au criticat şi nici democraţii care l-au ignorat nu au reuşit să înţeleagă pe deplin dimensiunile sprijinului de care se bucura Trump, observă agenţia Reuters într-o analiză după anunţul victoriei miliardarului.

Pentru a ajunge la uluitoarea sa victoria împotriva democratei Hillary Clinton, Trump s-a ţinut de un plan care a funcţionat la perfecţie în alegerile primare republicane, cu o campanie construită în jurul personajului său de vedetă cu un stil de adresare foarte direct, al stăpânirii social media şi al mesajului său anti-establishment de schimbare.

Primele proteste după alegeri. Studenţii din Oregon îl înjură pe Trump - VIDEO

'Noi nu am avut o campanie, ci o mişcare incredibilă şi măreaţă', a declarat Trump în discursul său victorios de miercuri.

A fost o mişcare împinsă înainte de nemulţumire, un sondaj Reuters/Ipsos din ziua alegerilor relevând că majoritatea americanilor care au votat sunt în mod evident nemulţumiţi de cursul actual. Şase din zece respondenţi au spus că ţara se află pe un drum greşit. Circa 58% au afirmat că, 'din ce în ce mai mult, nu mă identific cu ce a devenit America', iar 75% că 'America are nevoie de un lider puternic pentru a lua ţara înapoi de la cei bogaţi şi puternici'.

Într-o campanie virulentă, Donald Trump a înlăturat o serie de obstacole care l-ar fi condamnat la înfrângere pe orice alt candidat: o înregistrare audio în care vorbea despre hărţuirea femeilor; refuzul de a-şi face publice declaraţiile fiscale; violenţe la mitingurile de campanie; batjocorirea unui reporter cu o dizabilitate, sau atacurile împotriva familiei musulmane a unui soldat american.

Scenariu ŞOC. Cum ar putea fi primele 100 de zile ale lui Trump la Casa Albă/ VIDEO

'A fost un candidat imperfect cu un mesaj aproape perfect', explică Ford O'Connell, un strateg republican susţinător de multă vreme al lui Trump. 'Cred că nu multă lume a înţeles acest lucru', adăugă el.

Într-un an în care votanţii din SUA şi din alte ţări şi-au arătat antipatia faţă de establishment-ul politic, economia globalizată şi privilegiile corporaţiilor, Donald Trump a intuit corect că valul de nemulţumire îl poate urca până la Casa Albă.

A exploatat clivajele în creştere între albi şi minorităţi, între rezidenţii din oraşe şi cei rurali, între absolvenţii de colegii şi muncitori.

Trump a învins-o pe Clinton cu 31 de puncte în rândul alegătorilor bărbaţi albi fără colegiu, dar şi cu 27 de puncte în rândul femeilor albe cu acelaşi nivel de educaţie, conform sondajului Reuters/Ipsos.

MOMENT ISTORIC: Vladimir Putin l-a FELICITAT pe Donald Trump

Miliardarul a beneficiat şi de pe urma propriilor greşeli ale dnei Clinton. Aceasta a părut în permanenţă trasă în jos de întrebările cu privire folosirea unui server privat pentru e-mailuri pe când era secretar de stat, şi de cele referitoare la activităţile fundaţiei familiei sale, în timp ce legăturile sale de prietenie în mediul corporatist i-au făcut pe unii democraţi sceptici şi lipsiţi de entuziasm.

Aceasta a părut să o coste sprijinul femeilor, tinerilor şi minorităţilor, trei grupuri demografice în rândul cărora democraţii au nevoie de victorii nete pentru a învinge la nivel naţional. Dna Clinton a câştigat în rândul tuturor celor trei grupuri, dar cu marje mai mici decât Barack Obama în 2012 împotriva candidatului republican Mitt Romney.

Accident HORROR în Londra. Morţi şi răniţi după deraierea unui tramvai FOTO/VIDEO

Circa 49% dintre femei au votat-o pe Hillary Clinton, prima femeie propusă la preşedinţie de unul din cele două mari partide, în timp ce 47% l-au susţinut pe Trump.

Printre femeile cu vârste între 18-34 ani, circa 55% au votat pentru dna Clinton, iar 38% pentru Trump. În 2012, 62% dintre tinerele femei l-au sprijinit pe Obama, iar 36% pe Romney.

Votanţii albi, mai ales bărbaţii din zonele rurale, s-au îndreptat în număr record spre Trump. În rândul electoratului alb, Trump a obţinut 56% din voturi, iar Clinton doar 39%. În mediul rural, dominaţia sa a fost chiar de 27 de puncte.

Trump a promis lucruri mari: că va readuce acasă locurile de muncă şi va pedepsi corporaţiile care le-au delocalizat, că va reface - într-o perioadă scurtă, dar neprecizată - vremurile de prosperitate şi securitate.

VIDEO Primul mesaj al noului președinte al SUA, Donald J. Trump

Detaliile nu au fost niciodată punctul său forte. În schimb, a folosit un mesaj de tipul 'noi contra lor' pentru a alimenta entuziasmul votanţilor în locuri unde majoritatea candidaţilor republicani nu s-au aventurat niciodată, în zone rurale cu votanţi care s-au simţit ignoraţi de Washington.

Spre deosebire de Romney, Trump i-a făcut pe alegători să simtă că şi ei contează, explică Matt Borges, preşedintele Partidului Republican în statul Ohio. Înainte de Trump, spune el, 'noi nu ascultam ce aveau cu adevărat de spus votanţii'.

Trump a ignorat operaţiunile extinse de mobilizare la vot şi de strângere masivă de date ce sunt considerate esenţiale pentru o campanie modernă învingătoare.

Citește și: Cum va fi AFECTATĂ România de victoria lui Donald Trump

Campania sa s-a bazat, în schimb, pe o reţea mai neoficială de susţinători fanatici pentru a scoate oamenii la vot. Consilierii săi au susţinut că Trump va readuce în procesul politic mulţi votanţi albi neglijaţi, inclusiv muncitori de orientare democrată în state precum Pennsylvania. De altfel, până la Trump, republicanii nu mai câştigaseră în Pennsylvania după 1988.

Craig Robinson, un veteran al Partidului Republican în Iowa, afirmă că analiştii au subestimat modul în care forţa lui Trump în alegerile primare urma să se repete în scrutinul general. 'În nişte alegeri în care ideile general acceptate s-au dovedit greşite în mod repetat, ei s-au lăsat convinşi că acestea vor avea câştig de cauză în alegerile generale. Votanţii au văzut însă dincolo de ele', explică republicanul victoria lui Donald Trump în analiza Reuters, material preluat şi de agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.