Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZA De ce e 'mortală' pentru România mărirea salariilor medicilor şi legalizarea şpăgii

spaga

Câteodată am impresia că nu trăim în România, o țară din Uniunea Europeană ci într-o țară izvorâtă dintr-un roman al lui Kafka, o țară în care absurdul atinge paroxismul. Măcar nu ne plictisim, nu? Orice se poate spune, dar nu că ducem o viață plată și neinteresantă. La noi se întâmplă mereu ceva care să ne dea viața peste cap. Există doar o singură problemă, una mică și neînsemnată - e vorba de VIAȚA NOASTRĂ, singura pe care o avem și de care tot felul de habarnagii cocoțați pe scara puterii își bat joc în fiecare zi.

Hai s-o luăm pe firul logic, dacă putem găsi vreo logică în ceea ce se întâmplă.

Povestea începe odată cu discuțiile despre noul cod fiscal. Tăiere masivă de TVA, scădere de impozite, veselie mare. Doar un nebun (a se traduce - unul cu picioarele pe pământ într-o țară plină de politicieni aerieni), Ionuț Dumitru, Președintele Consiliului Fiscal atrage atenția că noul cod fiscal ar putea crea dezechilibre macroeconomice. Ei lasă, oricum Ionuț Dumitru nu se pricepe la economie (e doctor în economie, profesor la ASE, economist șef la Raiffeisen Bank și vicepreședinte al asociației analiștilor financiari - e clar că nu se pricepe, nu?).

Guvernul reacționează. Adică plusează. Lansează în paralel cu reducerea de taxe și ideea unei noi legi a salarizării unice și dublări sau triplări de salarii în sectorul bugetar.

La așa anunț începe să se ia cu mâinile de cap și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Normal, altul care nu se pricepe la economie (și el e doctor în economie și are peste 20 de titluri științifice și didactice în domeniu, deci e clar că nu se pricepe deloc, nu?).

Guvernul pleacă în vacanță, primul-ministru dispare o mare perioadă de timp, președintele întoarce codul fiscal în parlament. Peste România se așterne canicula.

Codul fiscal va fi discutat la toamnă (adică peste câteva zile). Lasă că se rezolvă. Guvernul e hotărât ca noul cod fiscal să intre în vigoare de la 1 ianuarie (ce mai contează că ar trebui să treacă 6 luni de când se schimbă codul fiscal și până să fie aplicat).

Dar legea salarizării unice mai poate să aștepte. Important e că s-a lansat ideea, că s-au făcut promisiunile. Să știe lumea cu cine trebuie să voteze dacă vor salarii mărite.  Aaa, ca să știe lumea că guvernul are intenții serioase se și triplează salariile câtorva înalți funcționari publici, printre care Președintele României, Prim-ministrul României și alți câțiva funcționari din administrația centrală. Măcar primul pas s-a rezolvat. Restul, mulțimea, să mai aștepte.

Politicienii sunt maeștrii când vine vorba de temporizări și amânări. Probabil toți sunt mari amatori de fotbal și toți au admirat echipa națională a României care mai mult face antijoc decât să joace fotbal. Deci n-ar fi fost o problemă pentru ei să-i mai amâne pe bugetari. Trebuia întâi să se facă discuții, consultări, strategii... trecea cel puțin 1 an.

Dar deodată lucrurile s-au precipitat. De la ce crezi că a pornit? Ofițerii anti-corupție au făcut la spitalul clinic de urgență din Galați un seminar, încercând să le arate medicilor riscurile la care se expun dacă iau șpagă.

Medicii au luat foc. S-au organizat de urgență pe facebook și au amenințat cu greve și blocarea sistemului.

Să fac o paranteză? Hai să o fac.
Salariile medicilor sunt o mizerie. Toată lumea știe, toată lumea e de acord. Dar nu a făcut nimeni niciodată nimic. Medicii sunt primii care nu au făcut nimic. De ce? Pentru că medicii își completează veniturile din șpagă. Unii se descurcă atât de bine încât sunt multimilionari în euro. Unii chiar ar merita să fie milionari pentru că sunt niște medici extraordinari. Dar nu neapărat cei mai buni medici sunt și cei mai bogați pentru că aici criteriul nu e competența ci tupeul - cine are obrazul mai gros și cere mai mult ăla e și cel mai bogat. Singurii veșnic nemulțumiți din sistemul sanitar sunt rezidenții și medicii începători. Ei chiar trăiesc din salariu pentru că șpaga se duce la profesor, la șeful de clinică, la asistente, la portar la oricine, dar nu la ei. Și salariul lor e atât de mic încât de abia trăiesc după o zi pe alta.
Când s-a pus problema că și medicii pot ajunge la închisoare pentru șpagă atunci s-au revoltat brusc toți medicii. Pe motiv că ei nu sunt funcționari publici și nu pot fi tratați ca funcționarii publici. Și au început să se victimizeze. Am eu o problemă și cu victimizarea medicilor și cu aura de semizei pe care și-o arogă. Da, sunt medici minunați care chiar fac sacrificii, care chiar salvează vieți. Dar în sistemul medical românesc sunt și mulți medici care te omoară cu zile.  Și am impresia că cei din ultima categorie sunt mai mulți decât cei din prima categorie. Și în treacăt fie spus, nu s-a pus niciodată problema că medicii ar fi funcționari publici ci doar că prestează niște servicii publice. E o diferență, dar din punctul de vedere al medicilor această diferență nu e relevantă - pe ei îi interesează să poată lua șpagă fără să fie trași la răspundere.

Ei, dacă medicii au luat foc, a apărut și pompierul. Domnul prim-ministru Ponta însuși. Și a rezolvat pe loc. Salariile medicilor vor crește cu 25% plus promisiunea altor creșteri (până la dublare) în viitorul apropiat.
Crezi că asta i-a mulțumit pe medici? Le-a mai închis un pic gura rezidenților, dar nu rezolva problema cea mare - șpaga. Pe Ponta îl putem acuza de multe, dar de prostie nu. Cel puțin în domeniul șpăgii este expert, nu? Măh, a fost procuror, deci omul legii, doar nu te gândeai la altceva.
Așa că domnul Ponta a găsit rezolvarea și pentru șpagă. Șpaga nu mai e șpagă dacă se ia după înfăptuirea actului medical și dacă e declarată la fisc.

Dacă am fi trăit într-o țară normală atunci da, salariile medicilor ar fi trebuit cel puțin triplate pentru că sunt foarte mici și nu reflectă valoarea muncii lor. Dar nu triplate la grămadă ci în funcție de merite și performanțe. Probabil că unii medici merită și de 50 de ori față de cât câștigă acum, în schimb alții ar merita să nu mai profeseze deloc. În același timp, într-o țară normală, nu ar mai trebui ca pacienții să meargă cu plicul în mână. E o situație foarte jenantă. Trebuie să te interesezi care sunt tarifele practicate și mereu te întrebi dacă domnul doctor o fi mulțumit cu cât i-ai dat sau nu, dacă nu cumva ai fost prea discret când ai strecurat plicul și nu a văzut că e de la tine etc. E jenant și pentru medici. Foarte mulți medici sunt oameni finuți, cu conștiință. Nu sunt șpăgari din vocație ci din conjunctură. Oricum ar fi, s-au obișnuit așa. Tu îți închipui că de aici înainte medicii vor face coadă la fisc să declare șpăgile? Eu nu cred. Dar acum nu vor mai putea fi trași la răspundere. Dacă îi prind procurorii cu bani negri în buzunar vor spune că nah, la sfârșitul zilei s-ar fi dus în mod sigur la fisc ca să-i declare.

Crezi că povestea se termină aici?
Nu, e doar începutul. Acum au început să se revolte profesorii. Și în sistemul de educație e o mocirlă de nedescris, dar profesorii nu se pot compara cu medicii la ciubucuri. Mai ciupesc ei pe ici pe colo, mai dau o meditație, dar nu se descurcă senzațional. Așa că profesorii sunt mult mai interesați de creșterea salariilor decât sunt medicii. Și probabil că vor încerca să facă presiuni mari.

Și după profesori probabil vor veni polițiștii. Și pe urmă ceilalți funcționari publici. Peste tot e aceiași problemă. Renumerație mică, după buget, vorba lui Caragiale, dar oamenii se mai descurcau, își mai completau ei veniturile din banii cetățenilor pe care trebuia să-i servească. Odată precedentul creat e de la sine înțeles că toți vor dori tratament egal - adică salarii mărite, iar cu corupția să rămână cum a fost și până acum.

Și peste câteva zile se va discuta din nou despre codul fiscal.
Și undeva, departe, peste mări și țări, o mare putere economică tușește grav. Dacă se îmbolnăvește China specialiștii spun că se va îmbolnăvi și Germania. Dacă se îmbolnăvește Germania va avea și România de suferit pentru că acolo se duc în principal firavele noastre exporturi. Dar nu contează, noi trăim în țara lui Kafka, nu? Lasă că noi o să avem Catedrala Mântuirii Neamului și o să ne apere preafericitul de toate relele.

Analiză de Stelian Muscalu - stelianmuscalu.ro

(Stelian Muscalu este jurnalist la Digi 24 şi realizatorul Emisiunii Business Club)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.