Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ - Extrema dreaptă pune pe JAR Europa: cauzele ascensiunii fără precedent

Partidele de extremă dreapta din Europa înregistrează o ascensiune fără precedent în ultimii ani. Cel mai recent exemplu vine din Germania, acolo unde AfD intră în Parlament și le dă o lovitură grea atât conservatorilor Angelei Merkel, cât și social-democraților lui Martin Schulz.

Citește și: Evreii din Germania, ÎN CORZI după intrarea extremiștilor de dreapta în Parlament: 'Ţara se confruntă cu cea mai mare provocare a sa de la crearea RFG'

Citește și: Rezultate FINALE în Germania - Victorie NETĂ pentru Angela Merkel

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câştigat scrutinul, dar ies slăbiţi după un scor dezamăgitor. Social-democraţii lui Martin Schulz s-au plasat pe locul al doilea, însă cu rezultatul cel mai scăzut din istoria lor, în timp ce partidul antieuro şi antiimigranţi Alternativa pentru Germania (AfD) îşi face o intrare surprinzătoare în Camera Deputaţilor. 

"O victorie de coşmar" pentru Angela Merkel, rezumă ziarul cel mai citit în Germania. 

"Progresul spectaculos al populiştilor de dreapta constituie o cotitură istorică pentru viaţa politică germană", făcută din cultura consensului şi a dezbaterilor elegante şi care intră într-o eră mult mai dură şi mai conflictuală, relevă la rândul său cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Acest val de extremism a pornit, în opinia specialiștilor din SUA și din Marea Britanie. Alegerea lui Donald Trump, chiar dacă vine din partea republicanilor, este considerată o victorie a extremiștilor, datorită viziunii pe care Trump o are asupra imigrației, dar și a valorilor naționale.

În Marea Britanie, UKIP-ul, care l-a avut ca vârf de lance pe Nigel Farage a jucat un rol crucial în Brexit. În ciuda faptului că, ulterio, UKIP a scăzut în sondaje, ei și-au jucat rolul pe scena istoriei, iar odată cu ieșirea Marii Britanii din UE, specialiștii se așteaptă ca tot mai multe partide extremiste să câștige teren în cea mai veche democrație din lume.

Olanda este și ea sub șocul extremiștilor. PPV-ul lui Gert Wilders a înregistrat cel mai bun scor din istorie și face jocurile pe scena politică din Olanda.

Franța a fost la un pas să pice în extrema dreaptă, după ce Marine le Pen a ajuns în turul II la alegerile prezidențiale. Partidele clasice au fost clar devansate, iar adevăratul impact se va vedea la alegerile parlamentare, acolo unde Frontul Național are șansa unui scor istoric și pe baza unei scăderi abrupte a lui Emmanuel Macron și a partidului acestuia.

Terorismul, principala cauză pentru ridicarea extremei dreapta în Europa, în rândul tinerilor

Partidele de extremă-dreaptă din Europa câştigă din ce în ce mai mult teren în Uniunea Europeană, iar tezele grupărilor au devenit din ce în ce mai populare în rândul bărbaţilor cu vârsta sub 30 de ani, comunică un studiu publicat la Bruxelles de centrul britanic de reflecţie Demos, informează Mediafax.

Auotrul studiului, Jamie Bartlett, susţine că ameninţarea economică ocupă tot mai mult din timpul autorităţilor europene, iar tinerii din Europa se simt abandonaţi de paridele tradiţionale, devenind simpatizanţi ai grupărilor populiste.

Studiul, care se bazează pe răspunsurile furnizate pe site-ul de socializare Facebook de aproape 11.000 de simpatizanţi ai unui număr de 14 grupări de extremă-dreapta din 11 ţări europene, arată că extinderea islamismului, percepută ca o ameninţare, uneşte tot mai multe persoane în Europa.

"În opinia lor, principalele partide politice au pierdut contactul cu realitatea, sunt insipide şi îndepărtate, incapabile să răspundă dificultăţilor pe care le întâmpină zilnic, în viaţa de zi cu zi", afirmă Bartlett.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.