Criza Covid-19 a creat incertitudine în mediul rural, unde restricțiile privind mobilitatea sunt un motiv de îngrijorare din cauza necesității lucrătorilor sezonieri pentru a recolta recoltele. În A Estrada, campaniile de căpșuni și fasole, mere de cidru și kiwi sunt cele mai puternice. Cea a mărului este de obicei la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie și se rezolvă cu muncitori locali sau sezonieri de origine marocană sau română stabiliți în A Estrada, cu care forța de muncă pare garantată. De asemenea, pentru kiwi, în jurul lunii noiembrie, este obișnuită utilizarea angajaților locali.
Pe de altă parte, pentru campaniile de căpșuni și fasole, nu este obișnuit să găsești forță de muncă locală. Familia Touceda Matalobos cultivă un hectar de căpșuni și altul de fasole anual în parohia Berres (A Estrada). Anul trecut a angajat aproximativ 15 persoane pentru campania de colectare. Potrivit Raquel Touceda, prima opțiune este să angajezi mereu oameni din zonă. «Trimite-ne o listă de INEM, dar.... multi nu vor să lucreze, nu muncesc în țară, sau cer salarii mari, fără ore suplimentare, iar pe altii alții nu îi conving condițiile. Intreaga analiza poate fi gasita aici.