Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: Jocul din Comisii!

sah strategie surse
Iata ca a trecut ceva timp de la activitatea parlamentara si respectiv, a Comisiilor de Specialitate.
In ceea ce priveste Romanii de Pretutindeni, anul acesta avem un numar de 22 de parlamentari care vor activa in cele doua comisii parlamentare, Comisia pentru comunitatile de romani din afara tarii din Senat si Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor. In proportie de peste 80% sunt parlamentari noi, iar expertiza lor pe acest domeniu urmeaza a fi demonstrata in urmatorii patru ani. In ceea ce priveste procentul celor ramasi, activitatea acestora din ultimii ani s-a confirmat, fiind realesi de partidul din care fac parte si votati de comunitatile aferente.
Tinand cont de numarul de romani aflati in diaspora, acestia sunt in continuare reprezentati de un numar mic de parlamentari. Nu foarte multi au dorit sa faca parte din cele doua comisii, fiind si un partid fara reprezentanti, respectiv UDMR.
In ceea ce priveste numarul de parlamentari pe partide, putem observa ca PSD are un numar de 7 parlamentari, PNL are 8, USRPLUS are 5, iar AUR 2. Regasim pe primele pozitii ale listelor PSD nume cu rezonanta, precum fostul ministru pentru Romanii de Pretutindeni, Natalia Intotero, fostul ministru al Tineretului si Sportului, Marius Dunca, fostul ministru al Turismului, Bogdan Trif si fostul primar al Craiovei, Mihai Genoiu. De cealalta parte, PNL este reprezentat de fostul ministru al Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie si de fostul ministru al Culturii, Gigel Stirbu. Listele sunt continuate de reprezentanti cu un curriculum vitae mai incarcat sau mai putin incarcat. Ca experienta parlamentara trebuie mentionati pentru Senat, Viorel Badea, care se afla la al 4-lea mandat si Ioan Cristina, la cel de al 3-lea, in timp ce la comisia din Camera Deputatilor, Gigel Stirbu si Natalia Intotero se afla la al 4-lea si respectiv, la al 3-lea mandat parlamentar.
Functiile celor doua comisii au revenit celor de la PNL cu un numar de 4, PSD cu 2 functii, in timp ce USRPLUS si AUR au primit cate o singura functie. De remarcat este faptul ca AUR, desi are un singur reprezentant in Senat, detine presedintia Comisiei de Specialitate, in timp ce PNL controleaza Comisia din Camera Deputatilor. Secretarii celor doua comisii sunt asigurati din partea USRPLUS si PSD.
Observam ca este o slaba reprezentare a femeilor, cu 2 persoane de sex feminin la  Camera Deputatilor si doar una singura la Senat, interesant fiind faptul ca fiecare partid are doar cate o singura persoana de sex feminin reprezentanta (PSD, PNL si USRPLUS).
Galati este judetul reprezentat de 2 parlamentari, apoi Suceava tot cu un numar de 2 parlamentari. Reprezentarea privind judetele din care provin parlamentarii celor doua Comisii de Specialitate continua cu Bucuresti, cu 2 parlamentari, iar din judetele Olt, Dolj, Maramures, Hunedoara, Sibiu, Ilfov, Iasi, Arad, Brasov si Mehedinti, cate un singur parlamentar reprezentant. Din pacate, nu se regasesc parlamentari si din alte judete, zone din care s-a plecat masiv in afara granitelor tarii in ultimii ani. Daca am fi sa ne luam dupa aceste statistici privind impartirea reprezentantilor pe judete, trebuie sa ne asteptam ca acestea sa beneficieze de o mai buna informare in ceea ce priveste problemele intalnite de Romanii de Pretutindeni, cu speranta ca toate informatiile se vor disipa si catre celelalte zone slab sau deloc reprezentate.
De mentionat este si faptul ca toti parlamentarii alesi in diaspora (6) fac parte din cele doua comisii.

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.