Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza - Maia Sandu între Scila și Caribda!

arhiva personala
Andrei Vlasceanu
Andrei Vlsceanu, un tanar analist politic face pe pagina de facebook o radiografie succinta a scenei politice de la Chisinau, iata ce spune acesta!
-
Alegerile parlamentare din 24.02.2019 au creat un parlament tripartit, însă orice formă de alianță guvernamentală reprezenta o formulă toxică, iar acest lucru s-a dovedit după ruperea alianței PAS-PPDA-PSRM. La ora actuală, nu mai există aceeași configurație ca în februarie datorită migrației politice: PDM a pierdut deputați în favoarea Pro Moldova & Shor.
Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale pe baza unui vot negativ, bazat pe lipsa guvernării eficiente a Guvernului Chicu/Dodon, pe fondul crizei duble sanitaro-economice și a investigației Rise “Kremlinovici”, la care se adaugă infatuarea lui Dodon. La acest moment, Maia Sandu are un capital electoral foarte mare, pe care dorește să-l transpună în mandate parlamentare și să revină la guvernare. Scopul PAS este să înlocuiască PLDM-ul și să aibă aceeași forță prin 30+ mandate în Parlament.
Chicu și-a dat demisia, Dodon și Maia Sandu și-au anunțat susținerea pentru anticipate, însă singurele partide cu adevărat dornice sunt PAS și Partidul Nostru/Usatîi deoarece câștigă electoral, iar restul vor pierde voturi, mandate și unii nu vor face pragul electoral. Aici, Dodon este în poziția de a pierde și mai mult politic deoarece el va deschide lista celor 101 candidați PSRM, fiind revenit în funcția de presedinte al partidului. Astfel, se va relua bătălia de la prezidențiale și Maia Sandu își va putea transfera capitalul politic către PAS. Însă și Dodon poate “ocoli” acest lucru prin reactivarea lui Ion Ceban, primarul Chișinăului, care să-și asume rolul de lider în campanie, dar depinde și de cerintele Moscovei.
Pe scurt, Parlamentul, pe baza majoritatii PSRM-Shor, va vota și un guvern minoritar al Maiei Sandu, pentru a se menține actuala configurație parlamentară, chiar dacă este una nefuncțională. “Între Scila și Caribda”, pentru Maia Sandu, înseamnă asumarea guvernarii printr-un guvern minoritar si declansarea anticipatelor, iar ulterior o alianta cu PSRM / Shor / Usatîi pentru un nou guvern.
Negocierile nu se vor purta între actorii de la Chișinău, ci între ambasadele și capitalele ruso-germane, între Mutti și Tătuc, exact ca-n 2019.

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.