Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ MEDIA Cum a relatat presa din întreaga lume despre alegerile din SUA: China, Rusia, America Latină, Europa sau Orientul Mijlociu

The Gryphon
presa UK

Alegerile prezidențiale din SUA justifică întotdeauna un interes global masiv, eventualul câștigător jucând un rol principal pe scena mondială. De fapt, decizia poporului american din patru în patru ani poate transforma politica externă a țării și abordarea ei față de aliații și dușmanii săi, relatează BBC într-o analiză.

Așadar, nu este de mirare că țările din întreaga lume au acordat o atenție deosebită cursei gâtului pentru Casa Albă.

China

Relațiile dintre SUA și China, rivale de mult timp și puteri economice în duel, s-au adâncit la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Și ambii candidați la aceste alegeri s-au angajat să fie puternici în relațiile cu Beijingul.

Având în vedere acest lucru, este probabil surprinzător faptul că mass-media de stat chineză a calificat această alegere ca fiind „divizorie, tensionată și haotică”, afectată de „neliniște și politică monetară”. „Multe mass-media și oameni își fac griji că, dacă alegerile sunt contestate, acestea pot declanșa haos și chiar tulburări sociale", a raportat marți agenția oficială de știri Xinhua din China. „Tensiunea și haosul se aprind în ziua alegerilor din SUA”, se citește titlul de pe prima pagină a ziarului de stat Global Times. Între timp, radiodifuzorul de stat CCTV a prezentat un material video care s-a concentrat pe temerile violenței post-electorale pe fondul unui număr record de infecții și decese Covid-19. „Există o îngrijorare profundă cu privire la tulburările sociale”, se spune în material.

America Latină

Mass-media latino-americană a luat în considerare în special succesul lui Donald Trump în Florida, care a fost stimulat de sprijinul alegătorilor latino-americani. „Victoria lui Trump în Florida îngropă perspectiva unui ... triumf democratic”, a spus într-un titlu importantul cotidian brazilian Folha de Sao Paulo. „Voturile venezuelenilor, latinilor cubanezi și evangheliștilor au stimulat actualul președinte”, a adăugat aceasta.

Comentatorii din regiune au apreciat victoria lui Trump în statul Sunshine. Ei au spus că a arătat că strategia președintelui republican de a-l asocia pe rivalul său democrat Joe Biden cu socialismul a găsit rezonanță în alegătorii exilați cubanezi și venezueleni. "Trump a închis un alt grup electoral cheie în Florida: cubanezii americani și alți hispanici au convins că doar președintele garantează că vor fi în siguranță de un guvern socialist", a spus cotidianul columbian El Espectador.

Citește și: Mesaj DISPERAT din partea unui director Crucea Roșie pentru cei care nu respectă regulile: 'Mureai fără nuntă, fără botez cu sute de persoane?'

Europa

În Rusia, postul de știri TV de stat Rossiya 24 a acordat acoperire generală alegerilor. „Continuăm să urmărim nebunia”, a spus unul dintre prezentatori.

Merită să ne amintim că serviciile secrete americane cred că Rusia a încercat să influențeze alegerile din 2016 în favoarea lui Trump, acuzație pe care Moscova a negat-o în repetate rânduri.

Dar cei doi prezentator de la Rossiya 24 au glumit cu privire la potențiale acuzații de părtinire față de președintele actual. „Unii tovarăși ... ne vor asculta acum și vor concluziona că l-am declarat deja pe Trump câștigător”, a spus un prezentator, la care celălalt a răspuns: „Este matematică pură, nimic mai mult”.

În alte părți ale Europei, diferite ziare au menționat despre apropierea cursei și despre incertitudinea din jurul rezultatului. "Din ce în ce mai mulți observatori care anterior își asumaseră o victorie clară pentru provocatorul Joe Biden întreabă: Poate Trump să reușească în continuare?", A spus tabloidul german Bild. "Bătălia este mult mai strânsă decât se aștepta: nu există un val democratic", au notat în știrile de la France Inter. "Donald Trump a câștigat în aproape toate statele în care trebuia să câștige", a adăugat aceasta. Între timp, ziarul italian Il Giornale a avertizat cu privire la riscul unor posibile tulburări civile. „America este pe punctul de a lua foc”, a spus publicația.

Citește și: Analiză făcută de CNN privind declararea câștigătorului: ce arată datele de la alegerile prezidențiale precedente

Orientul Mijlociu

Acoperirea de știri aici a reflectat incertitudinea cu privire la rezultat, Al Arabiya TV, finanțată de Arabia Saudită, a reiterat că ar putea trece câteva zile până la apariția unui rezultat.

Între timp, ziarele egiptene au evidențiat ceea ce au descris drept „prezență istorică”.

Odată cu obținerea rezultatelor, presa TV, finanțată de stat, cu orientare internațională, a renunțat la buletinele de știri programate pentru a oferi o acoperire specială a alegerilor americane.

„Amenințarea războiului civil” a fost un punct de discuție proeminent, cu un prezentator care a spus că, pentru observatorii externi, alegerile „par foarte înfricoșătoare”.

Canalul de știri rulat de stat, IRINN, a mai spus că alegerile au avut loc „sub umbra fricii de neliniște”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.