Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

(Analiză) Mișcări impresionante de trupe pe front: Ucraina pregătește apărarea, în timp ce mercenarii ruși prind puteri și avansează în Donbas

război, mariupol, ucraina, rusia, armată, soldați

Ucraina a marcat cu roşu lunile februarie şi martie, exprimând temeri că Rusia pregăteşte o ofensivă majoră pentru a cuceri în cele din urmă Donbasul, unde trupele ruse avansează la nord de Bahmut şi au cucerit staţia de cale ferată Sil, conform grupului de mercenari Wagner, relatează EFE într-o analiză, pe care o redăm mai jos, informează agenția Agerpres.

'Rusia pregăteşte o nouă încercare de a prelua iniţiativa în război', a avertizat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic către populaţie, în care a subliniat că situaţia de pe fronturi necesită 'soluţii noi' în materie de apărare.

În special, Zelenski a lansat un apel către aliaţii Kievului să accelereze procesul de luare a deciziilor, referindu-se la discuţiile privind furnizarea de armament greu pe care le cere Occidentului.

Secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a avertizat la rândul său că Rusia se pregăteşte să dea un 'impuls' ofensivei sale odată cu apropierea datei de 24 februarie, când se împlineşte un an de când a declanşat invazia împotriva Ucrainei.

Intensificarea operaţiunilor inamicului ar putea avea loc, de asemenea, în martie, a spus el.

În aceeaşi ordine de idei, Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) a declarat că Rusia şi-ar fi propus să cucerească regiunile estice Doneţk şi Luhansk până la sfârşitul lunii viitoare.

Obiectivul este, potrivit unui purtător de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, este "să cucerească Donbasul până în martie şi să îl transforme într-un fel de zonă de securitate".

Despre creşterea ajutorului occidental pentru Ucraina au discutat marţi înalţi responsabili europeni la Forumul de la Davos, unde o serie de lideri, inclusiv cei din Polonia şi Lituania, au insistat asupra importanţei strategice a livrării de tancuri moderne către Kiev.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a calificat drept o "ruşine" faptul că Forumul de la Davos se discută despre furnizarea de tancuri către Ucraina.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a asigurat, la rândul său, după o întâlnire la Davos cu vicecancelarul german şi ministru al economiei, Robert Habeck, că în curând vor veni "veşti bune" de la Berlin cu privire la livrările de arme către ţara sa.

Fără să intre în detalii, el a declarat că a vorbit cu Habeck despre noile ajutoare pentru Ucraina, "inclusiv livrări de arme".

Berlinul este presat de aliaţii săi să trimită tancuri Leopard 2 Kievului sau cel puţin să permită reexportarea acestora din ţări terţe precum Polonia şi Finlanda.

De asemenea, Volodimir Zelenski a discutat marţi în format de videoconferinţă cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier despre situaţia de pe linia frontului, despre procesul de implementare a formulei de pace a liderului ucrainean şi despre 'necesitatea de a spori sprijinul în materie de apărare acordat Ucrainei'.

Liderul de la Kiev a mulţumit în orice caz pentru promisiunea Germaniei de a trimite 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder.

Pe câmpul de luptă, grupul de mercenari Wagner, care săptămâna trecută a anunţat capturarea Soledar, a revendicat noi cuceriri în vecinătatea acelui oraş, unde forţele ruse şi ucrainene se luptă cu înverşunare de mai multe săptămâni.

Potrivit contului Telegram al grupării Wagner, unităţile lor au preluat controlul asupra staţiei feroviare Sil, din imediata apropiere a oraşului Soledar din estul Ucrainei, unde mai există focare de rezistenţă, după cum a recunoscut marţi şeful separatist al regiunii Doneţk, Denis Puşilin.

Conform celor de la Wagner, cucerirea Soledarului le va permite să întrerupă comunicarea dintre oraşele Siversk şi Bahmut, următoarele obiective ale ofensivei ruse.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat că Rusia a efectuat peste 70 de atacuri cu rachete şi alte tipuri de armament asupra Ucrainei de la începutul săptămânii.

În special, peste 15 aşezări din apropierea oraşului Bahmut, în regiunea estică Doneţk, au fost bombardate, inclusiv oraşul Soledar, unde se află una dintre cele mai mari mine de sare din Europa.

'Inamicul nu renunţă la planurile de cucerire a regiunii ucrainene Doneţk şi continuă operaţiunile ofensive pe axele Bahmut şi Avdiivka', susţine Statul Major ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.