Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ | Moment de COTITURĂ în Italia: posibil REFERENDUM pentru reintroducerea energiei nucleare după facturile mari la energie

energie nucleara

Creșterea costurilor globale ale energiei reaprinde dezbaterea asupra poziției Italiei fără energie nucleară. Tema împarte coaliția de guvernământ, pe măsură ce problema câștigă proeminență datorită creșterii prețurilor la electricitate.

Partidele de dreapta susțin o regândire a interdicției nucleare de lungă durată a țării, invocând necesitatea de a obține suveranitatea energetică pentru a gestiona facturile în creștere la energie și pentru a umple golul lăsat de combustibilii fosili, pe măsură ce aceștia sunt eliminati datorită angajamentelor privind schimbările climatice, relatează Politico într-o analiză.

Matteo Salvini, liderul Ligii pro-industrie, a anunțat sâmbătă o petiție pentru a forța un referendum consultativ privind reintroducerea energiei nucleare.

Liga „este pregătită să strângă semnături pentru un referendum care să aducă țara noastră către un viitor energetic independent, sigur și curat”, a spus el, legând efortul de recentul proiect de politică al Comisiei Europene care ar oferi gazului și energiei nucleare un climat prietenos pentru investitori.

Istoria Italiei în energia nucleară

Italia a fost un pionier în domeniul energiei nucleare, dar un referendum după dezastrul de la Cernobîl din 1986 a dus la închiderea reactoarelor sale până în 1990. Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi a încercat să reînvie energia nucleară, dar planul său a fost deraiat în 2011 de un alt referendum, de data aceasta în urma accidentul de la Fukushima din Japonia.

Aceasta a făcut din Italia singura țară din G7 fără centrale nucleare proprii și este, de asemenea, al doilea importator net de energie electrică din lume.

Prețuri înainte de pandemie

Înainte de pandemia din 2019, prețul energiei electrice era cu aproximativ 25% mai mare în Italia decât în ​​Franța. Creșterea continuă a prețului energiei înrăutățește situația. Prețurile energiei electrice sunt de așteptat să crească cu 55 la sută în primul trimestru al acestui an, potrivit observatorului energetic Arera. Guvernul Italiei încearcă să minimizeze criza prin acordarea de ajutor de 10 miliarde de euro, ceea ce Paolo Arrigoni, purtătorul de cuvânt al Ligii pentru problemele energetice, l-a numit „bun, dar inadecvat”.

Răspunsul pe termen lung, a spus el, constă într-o întoarcere la atom: „Italienii plătesc mai mult decât alte țări europene pentru energie, ceea ce cântărește economia noastră. Pentru a avea o energie adecvată, continuă și la preț rezonabil, trebuie să ne diversificăm”, a spus el pentru POLITICO.

Partidele politice sunt împărțite

Partidele care formează coaliția de guvernare a Italiei - Liga de extremă dreaptă, populiștii 5 Stars, Forza Italia de centru-dreapta și Partidul Democrat de centru-stânga - sunt împărțite în ceea ce privește energia nucleară.

The 5Stars, cu rădăcinile sale în proteste ecologice la nivel de sol, se opune.

Deputatul 5Stars Davide Crippa a spus că reactoarele nu pot fi construite la timp pentru a reduce facturile și a reduce emisiile care schimbă climatul: „Soluția evocată de Salvini nu ar fi capabilă să producă un kilowatt de electricitate în următorii 10 ani”, a spus el.

Roberto Cingolani, om de știință tehnocrat care servește ca ministru al tranziției ecologice, este deschis la ideea de a construi reactoare modulare mici (SMR) futuriste atunci când acestea devin disponibile, spunând că energia nucleară „nu poate fi exclusă ca parte a planurilor de energie curată”.

Forza Italia sprijină, de asemenea, noua tehnologie nucleară. Senatorul Anna Maria Bernini numește „ipocrită” poziția actuală a Italiei de a nu avea reactoare, dar de a cumpăra cantități mari de energie nucleară din Franța: „Italia a primit de zeci de ani energie de la reactoare nucleare franceze. Fără ele, am avea emisii de carbon mai mari”, a spus ea.

Premierul Mario Draghi a fost mai precaut, subliniind o abordare europeană comună a achizițiilor și stocării energiei, subliniind totodată că prioritatea „este limitarea volatilității prețurilor” și stimularea energiei regenerabile. El este sceptic că nuclearul poate juca un rol pe termen scurt, spunând anul trecut că energia nucleară „va dura mult timp”.

Aceste poziții arată că este un drum foarte lung de la apelul lui Salvini la un referendum până la construirea efectivă a unui reactor.

Posibile probleme constituționale

Chiar dacă Liga strânge jumătate de milion de semnături necesare pentru a forța un referendum popular privind energia nucleară, oponenții spun că s-ar putea să nu primească aprobarea de la Curtea Constituțională a țării, deoarece referendumurile ar trebui să fie folosite doar pentru a anula legile existente, nu pentru a crea altele noi.

Și chiar dacă referendumul va avea loc, nu este sigur că opinia publică s-a schimbat suficient pentru a da un rezultat diferit voturilor din 1987 și 2011. Un sondaj de opinie de anul trecut a constatat că o treime dintre italieni susțin reconsiderarea energiei nucleare, în timp ce 56 la sută nu exclude noile tehnologii nucleare. „Nu știu dacă s-au răzgândit”, a spus Arrigoni. „Circumstanțele s-au schimbat. Tehnologia s-a îmbunătățit. Vrem să avem o dezbatere științifică riguroasă."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.