Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZA: „Noul normal” accelerează adopția sistemelor digitale

digitalencryption
Pe un fond al piețelor financiare ce devin din ce în ce mai sofisticate, însă în context pandemic, în care orice gospodărie își asumă mai multă responsabilitate și risc pentru deciziile financiare - în special în domeniul economiilor/ depozitelor bancare - persoanele educate financiar sunt necesare pentru a asigura niveluri suficiente de protecție a investitorilor și a consumatorilor, și a economiei în general. Prin educație financiară ajutăm indivizii în gestionarea veniturile, să economisească și să investească eficient, să evite să devină victime ale fraudei.
Educaţia financiară este procesul prin care consumatorii își îmbunătățesc înțelegerea produselor, conceptelor și riscurilor financiare, iar prin informații, instrucțiuni și/ sau sfaturi obiective își dezvoltă abilitățile și încrederea pentru a deveni mai conștienți de riscurile și oportunitățile financiare, de a face alegeri în cunoștință de cauză, de a ști unde să meargă pentru ajutor și să întreprindă acțiuni eficiente pentru a-și îmbunătăți bunăstarea financiară. Este educaţia care arată cum să câştigi bani mai mulţi, cum să administrezi banii bine şi cum să-i cheltuieşti cu cap, având ca regula de bază  ”câştigă cât mai mult – cheltuieşte cât mai puţin!”
În contextul creat de pandemia de Covid-19, în care a intervenit schimbarea comportamentului consumatorilor și a tuturor, în general - interesul crescut pentru platformele online, accentul pus pe calitatea și durabilitatea/ calitatea produselor, prioritizarea cheltuielilor în funcție de necesități - este imperios necesar să apară programe coordonate și dezvoltate cu eficiență încă din școli, elevii acumulând cunoștințele și abilitățile necesare pentru a-și construi un comportament financiar responsabil pe parcursul fiecărei etape a educației lor. Se impune alfabetizarea financiară, abilitatea esențială pentru participarea la societatea modernă de astăzi, în care copiii cresc într-o lume din ce în ce mai complexă, în care în cele din urmă se vor ocupa  de propriul viitor financiar. Tinerii adulți au printre cele mai scăzute niveluri de alfabetizare financiară, acest lucru reflectându-se în incapacitatea lor generală de a alege produsele financiare potrivite lor. Educația financiară ar trebui privită ca un proces permanent și continuu, în special pentru a lua în considerare complexitatea crescută a piețelor, nevoile variate în diferite etape ale vieții și informațiile din ce în ce mai complexe pe care consumatorii le cer.
Prin digitalizarea fintech, spre exemplu, ce s-a ridicat mult in ultimii ani, accesul consumatorilor va câştiga flexibilitate și timp, iar concurenţa tot mai intensă dintre furnizorii de asemenea servicii va conduce la reducerea costurilor pentru clienţi. Stilul de viață în lockdown a împins la schimbări în interesele utilizatorilor de digital banking. Studii efectuate recent de Mastercard arată ca peste jumătate din populația lumii (53%) utilizează aplicații bancare mai mult decât înainte de pandemie; numărul celor care renunță la numerar este în creștere - 64% vor plăti mai puțin cu numerar în urma COVID-19; majoritatea (51%) a menționat că securitatea este cea mai importantă caracteristică a unei soluții de acest tip.
Un alt studiu al OECD – Organisation for Economic Cooperation and Development arată că doar 14% dintre români cunosc noțiunile de dobândă simplă și compusă (față de 30% dintre bulgari sau 50% dintre austrieci, ori aproape 40% în cazul slovenilor și polonezilor).
Consecințele unei educații financiare precare sunt extrem de importante. Dacă populația ar avea cel puțin cunoștințele financiare de bază ar amenda ideile populiste prin care legi declarate neconstituționale riscă să producă efecte economice care scapă de sub control, întreaga piață financiară fiind afectată.
-
Speranta Anghel

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.