Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Pentru prima dată, UE produce mai multă energie electrică din surse regenerabile decât din gaz

euractiv.com
electricitate ue

În 2022, pentru prima dată în UE, a fost produsă mai multă electricitate din vânt și soare decât din gaz. Potrivit unei analize realizate de grupul de reflecție Ember Climate, anul trecut, aproximativ 22% din energia electrică din UE a provenit din energie solară și eoliană, ceea ce reprezintă, proporțional, mai mult decât oricând înainte, informează indonewyork.com.

În 2021 a fost de aproximativ 19 la sută. Pe de altă parte, aproape 20 la sută din mixul de energie electrică din UE a provenit din gaz - cu aproape un punct procentual mai puțin decât în 2021. Potrivit Ember Climate, anul trecut, un total de 623 de terawați oră (TWh) au provenit din vânt și soare. Potrivit cifrelor thinktank-ului, Germania a generat cea mai multă energie eoliană și solară în 2022 - 126 terawați-oră din vânt și 59 terawați-oră din soare.

Cu toate acestea, cotele de energie eoliană și solară în mixul de energie electrică din Germania au fost mai mici în comparație cu alte țări din UE: Când vine vorba de producția de energie din soare, Olanda este pe primul loc, cu 14% din totalul mixului de energie electrică, urmată de Grecia și Ungaria (ambele cu 13%). Conform cifrelor, Germania obține aproape 10 la sută din energia electrică de la soare. Potrivit Ember Climate, Danemarca se află în frunte cu o cotă de peste 50 la sută de energie eoliană.

Urmează Lituania cu aproape 40 la sută și Irlanda cu aproximativ 35 la sută. În Germania, proporția este de aproximativ 20 la sută. Achiziții de gaze de zece miliarde de euro evitate Potrivit analizei, UE a produs anul trecut 203 terawați-oră de electricitate de la soare, cu 39 de terawați-oră mai mult decât în 2021, ceea ce corespunde unei creșteri de 24 la sută.

Aceasta este dublă față de recordul anterior. Potrivit calculelor, ar putea fi evitate astfel achiziții de gaze de aproximativ zece miliarde de euro. Potrivit acestuia, 20 din cele 27 de țări ale UE au produs în 2022 mai multă energie solară decât oricând. Germania, Spania și Polonia, printre altele, au făcut cele mai mari progrese în accelerarea sistemelor solare.

În schimb, în 2022, UE a produs 420 de terawați-oră de energie electrică din energie eoliană - cu 33 mai mult decât în 2021. "Creșterea energiei eoliene a fost determinată de creșteri semnificative în Germania, precum și în Suedia și Polonia", se arată în analiză. "Criza a accelerat, fără îndoială, tranziția energetică în Europa", a comentat Dave Jones, expert în date al Ember. Tranziția energetică iese mai puternică din criza energetică.

https://www.indonewyork.com/business/analysis-eu-produces-more-electricity-from-renewables-than-from-gas-for-h70251.html

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.