Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ - PSD are 44,3% din mandate în Parlament, înaintea sesiunii extraordinare. Majoritatea guvernamentală atârnă de un fir de ață

Guvern
guvern dancila

Parlamentul este așteptat să se reunească, la sfârșitul lunii august, în sesiune extraordinară pentru a discuta pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru criminali, violatori și pedofili, după care parlamentarii vor începe lucrul normal de la 1 septembrie. Revenirea parlamentarilor din vacanță are loc pe fondul tensiunilor între partidele aflate la guvernare, PSD și ALDE.

ALDE îi cere premierului Viorica Dăncilă să vină în Parlament cu o formulă mai suplă a Guvernului. Pentru această manevră de reducere a numărului ministerelor, numită restructurare, este nevoie de un nou vot de încredere care să reconfirme sprijinul parlamentar pentru garnitura de la Palatul Victoria. PSD a anunțat că refuză restructurarea Guvernului. Este nevoie de 50+1 din voturile tuturor parlamentarilor pentru acest proces.

PSD are 44,3% din locurile din Parlament și împreună cu ALDE (6,66% din mandate) formează o majoritate de 50,96% în camerele reunite ale Senatului și Camerei Deputaților.

Astfel, PSD + ALDE au 237 de parlamentari, cu 4 mandate mai mult decât majoritatea de 233 de voturi necesară susținerii Guvernului.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a spus că recomandă cooptarea Pro România (5,59% din mandate) la guvernare pentru a elimina riscul ca unii parlamentari indisciplinați să nu voteze Guvernul. PSD refuză guvernarea cu Pro România, partid condus de fostul premier Victor Ponta care și-a format grup parlamentar și prin racolarea de parlamentari PSD.

În Camera Deputaților, coaliția de guvernare este minoritară. 9 voturi lipsesc PSD și ALDE în Camera Deputatilor să aibă voturile necesare adoptării legilor organice.

PSD și ALDE compensează în Senat, unde dețin 12 mandate în plus față de numărul de voturi necesar atingerii majorității.

Dacă ALDE iese de la guvernare, PSD poate să facă majoritate cu UDMR (6,45% din mandate), dar și cu grupul minorităților naționale (3,65% din mandate).

O altă variantă este ca PSD să continue guvernarea cu un cabinet minoritar. În legislatura 2004-2008, de exemplu, guvernul PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu a rămas instalat la Palatul Victoria deși liberalii aveau 20% în Parlament. Pentru acest lucru, a fost nevoie de o susținere parlamentară a PSD, fără ca social-democrații să intre la guvernare.

În mod similar, PSD ar putea să guverneze minoritar, în cazul ieșirii ALDE de la guvernare, cu sprijinul parlamentar al altor formațiuni.

Citește și: SURSE - Analiză internă PSD pentru turul 1 la prezidențiale .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.