Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză - Puterea exemplului!

antena3.ro
grafic putere cumparare
În viața oricărui om sunt necesare exemplele, atât cele pozitive, cât și cele negative. Avem nevoie să învățăm din ele, să putem merge drept pe calea vieții spunând ”așa da” sau ”așa nu”.
Încă de la început avem nevoie de acestea, iar primele noastre exemple ne sunt părinții, de la care învățăm lucrurile elementare necesare pentru viață, de la lucrurile banale (cum să stăm la masă, cum să mâncăm), la modul de a ne comporta în relația cu ceilalți, la respect în general. De aceea, observând comportamentul cuiva, spunem că cineva are sau nu are ”cei șapte ani de-acasă”.
Din păcate, mai sunt mulți părinți care nu au reușit să înțeleagă ce rol important au în viața fiilor, nu au înțeles că exemplul lor va fi urmat mai mult decât vorbele. Neținând seama de acest lucru, ei cer copiilor să citească, dar copiii nu-i ascultă, pentru că nu și-au văzut părinții, poate, niciodată citind și ar aștepta cel puțin să se ofere să citescă împreună cu ei vreo poveste. Mulți le interzic fiilor să fumeze în timp ce ei fumează, dar și lucrul acesta este greu de obținut când exemplul pe care îl dau este negativ.
Fără să vrea sau să-și fi propus, copiii vor lua modelul părinților, de la tonul folosit pentru a se adresa altor persoane, la gesturi, la obiceiuri. De aceea, părinții nu pot să uite în niciun moment că sunt modelele copiilor lor. Mai mult, ei trebuie să aibă și autoritate morală în fața copiilor pentru a fi ascultați, adică să ceară fiilor lor lucruri pe care ei le fac, pentru că este, altfel, absurdă cererea și ar putea să fie întrebați deseori de copii, pe bună dreptate: ”Dacă știți că așa se face, voi de ce nu faceți așa?!”
Mai târziu avem modelul educatoarelor, al învățătorilor, foarte important și el, pentru că, dacă vor fi modele pozitive, copiii se vor apropia de carte, vor avea dorința de a studia, curiozitatea de a afla multe lucruri, nu numai frumoase, dar și necesare pentru viață. Apoi va urma modelul profesorilor, foarte important și acesta, chiar dincolo de materia pe care ei o predau, tocmai pentru că sunt, înainte de toate, modele de viață. Dar dacă aceștia știu să-și atragă elevii spre materia lor și dacă elevii au o înclinație spre acea materie, se vor obține lucruri mari!
Atunci când fiecare ne orientăm spre o profesie anume, trebuie să avem ca modele persoane care au reușit să facă o frumoasă carieră în meseria pe care și-au ales-o, persoane care își practică meseria cu dragoste și cu pasiune, pentru că numai așa se pot obține rezultatele frumoase. Dar de câte ori nu se alege chiar o meserie pentru că cineva are ca exemplu o persoană dragă care o practică!
Mai ales în lumea satelor, două modele foarte importante au fost și mai sunt încă preotul și învățătorul (cadrele didactice). Ei erau odată singurele persoane instruite și, de obicei, persoanele cu cea mai mare autoritate. Toți sătenii le cereau sfatul și învățătura. Dar asta doar dacă aveau, și ei, autoritatea morală necesară în fața oamenilor pentru a da aceste sfaturi. Nici ei nu puteau fi crezuți când ziceau, de exemplu, că e bine ca omul să muncească, dacă ei nu munceau, că e bine să postească, dacă ei nu posteau. (Vă invit să citiți opera lui Ioan Slavici, Popa Tanda, care oglindește foarte bine forța exemplului pozitiv.)
Exemple importante sunt, în zilele noastre, cele pe care televiziunea le propune, dar nu întotdeauna o face cu conștiința acestei importanțe. Și în acest caz trebuie să facem diferența între exemplele pozitive și cele negative, aș zice că ar trebui să refuzăm chiar să ne uităm la emisiuni care dau prea multă vizibilitate unor persoane care nu pot reprezenta decât exemple negative.
Nu în ultimul rând, un exemplu foarte important ar trebui să fie cel al politicienilor, foarte necesar pentru bunul mers al unei țări. Din păcate, azi sunt cam prea puțini politicienii care pot fi considerați exemple pozitive, atât de puțini, încât ne vine greu să mergem să îi votăm. Trebuie, totuși, să nu uităm că votul este un drept care a fost câștigat cu sacrificiu, deci nu putem și nu avem dreptul să-l irosim. Trebuie să îl folosim pentru a”premia” acele puține exemple pozitive pe care le avem și pentru a ”pedepsi” exemplele negative din politică, pentru că altfel nu vom putea schimba niciodată mersul nefiresc al lucrurilor.
Sigur că în foarte multe țări lipsesc liderii politici din trecut, care luptau pentru binele națiunii punându-l în fața binelui propriu, dar mai avem modele pozitive și azi. Unul dintre ele este  premierul Irlandei care, fiind medic de profesie, și-a dat disponibilitatea de a ajuta în lupta împotriva Coronavirusului acum, când este periculos, dar când este și foarte mare nevoie de oameni curajoși și cu suflet mare. Sunt sigură că în Irlanda și alți medici au simțit că devin și mai curajoși în urma exemplului său și că niciunul dintre ei nu s-a gândit să-și dea demisia în aceste condiții. Deci se mai poate.
Este foarte important să știm să alegem exemplele pozitive care să ne ghideze în viață, dar și să nu uităm că suntem și noi sau putem fi modele pentru alții, că trebuie să avem grijă cum ne comportăm pentru a nu fi modele negative pe care să le urmeze cineva. E necesar să fim înzestrați cu empatie ca să ne putem numi mai înainte de orice oameni, pentru că nimic nu este mai important și totul se clădește doar pe această calitate umană.
Mersul societății putem să îl decidem și noi, fiecare în parte, într-o minimă, dar importantă măsură. Așadar, să încercăm să fim toți exemple pozitive!

de Lucia Ileana Pop

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.