Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Randamentele așteptate de investitori înregistrează o ușoară creștere în 2021

grafic crestere

Costul capitalului a urmat o tendință ușor crescătoare în primul trimestru al anului 2021, după scăderile înregistrate spre finalul anului 2020, conform analizei sectoriale EY România.

La un an de la declanșarea pandemiei, randamentele așteptate de investitori sunt în scădere, în special pentru sectoarele devenite critice și incluse în programele de reziliență și relansare deschise de UE, acest aspect fiind direct corelat cu riscul perceput de investitori, se arată într-un comunicat al EY România, potrivit mediafax.ro.

Evoluția randamentelor așteptate de investitori este legată de așteptările privind tendința principalilor indicatori macroeconomici, în special rata inflației și rata de creștere a produsului intern brut, pentru majoritatea sectoarelor analizate. Dacă creșterea economică accelerată a României de la finalul anului 2020 a permis recuperarea parțială a decalajului produs de criza Covid-19, începutul de an 2021 indică o temperare a acesteia, în contextul unei rate pozitive a consumului intern, contrabalansată de evoluții anuale negative la nivelul industriei prelucrătoare și a construcțiilor, în mod special.

Conform specialiștilor companiei, randamentele obligațiunilor de stat pe termen lung (30 ani) au înregistrat creșteri în prima parte a anului 2021, după valorile foarte scăzute observate la sfârșitul anului 2020, tendință cauzată și de așteptări privind o rată a inflației în creștere atât în SUA, cât și în Europa.

Analiza trimestrială a valorii de piață a companiilor se bazează pe datele financiare disponibile la sfârșitului primului trimestru al anului 2021, recent publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare din România: bunuri de consum și de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informației, materii prime, proprietăți imobiliare și servicii de telecomunicații.

„Evoluția costului capitalului pentru majoritatea sectoarelor în primele trei luni ale anului 2021 este influențată de evoluția principalilor indicatori macroeconomici și de așteptările privind implementarea unor programe de susținere a revenirii economiilor europene. Deși primele trei luni ale anului 2021 relevă un optimism moderat din perspectiva evoluției produsului intern brut și un nivel al ratei inflației în creștere, se observă o preferință a investitorilor pentru sectoarele care sunt în atenția programelor de finanțare europene sau naționale, ceea ce a avut ca rezultat reducerea costului capitalului comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent”, a declarat Ileana Guțu, partener asociat și coordonator al Departamentului de Evaluare, modelare financiară și analize economice, EY România.

Atât în primul trimestru al anului 2021, cât și pe toată perioada analizată (5 ani), sectoarele ale căror randamente înregistrează în continuare valori scăzute și au o evoluție relativ constantă rămân cele de materii prime și produse industriale, precum și cel al energiei și al telecomunicațiilor.

În prima parte a anului 2021, evoluția ascendentă a multiplicatorilor financiari, susținută de creșterea piețelor bursiere, a fost generată în principal de așteptările investitorilor privind îmbunătățirea performanțelor companiilor.

„Eforturile guvernelor și ale băncilor centrale de susținere a economiilor, nivelul ridicat de lichiditate din piață la sfârșitul anului 2020, precum și perspectivele redeschiderii complete a economiei pe parcursul anului 2021 generează noi oportunități pe care companiile sunt pregătite să le fructifice. Sectoarele ai căror multiplicatori financiari au înregistrat creșteri atât pe parcursul anului 2020, cât și în prima parte a anului curent sunt serviciile medicale, IT și energie, precum și zona de real estate - industrii dinamice, cu o activitate intensă pe bursa de valori în perioada analizată”, se mai arată în comunicat.

Așteptările de revenire economică au influențat pozitiv și multiplicatorii aferenți sectorului financiar și ai companiilor producătoare de bunuri de larg consum.

„Ne așteptăm ca o abordare sectorială a investițiilor să fie din ce în ce mai mult utilizată de către investitori pentru identificarea acelor sectoare care se tranzacționează la discount-uri și a căror probabilitate de revenire și creștere este ridicată. Instrumentul dezvoltat de echipa EY oferă estimări utile atât investitorilor interesați, cât și reprezentanților companiilor pentru dezvoltarea și convertirea viziunii strategice a acestora în planuri concrete”, concluzionează Ileana Guțu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.