Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză. Republica Moldova se află într-o poziție complicată. Unirea cu România, singura soluție! Întoarcerea în sânul Patriei-Mamă, oportunități și impedimente

stiripesurse.ro
unire moldova romania

Republica Moldova se află într-o poziție complicată, cu perspectivă sumbră asupra viitorului. Cu o economie la pământ, Guvernul de la Chișinău nu are bani pentru a efectua plata facturilor la gaz și curent, iar ajutoarele financiare primite din partea partenerilor externi, în speță România, Germania și Franța, nu sunt suficiente pentru a acoperi necesitățile actuale. În acest context, guvernarea PAS pierde rapid din popularitate și la următoarele parlamentare ar putea învinge partide pro-ruse, fapt care ar însemna, din nou, izolarea R. Moldova pe plan internațional și întoarcerea în zona gri. Asta în condițiile în care, dacă mâine s-ar opri sprijinul extern, statul ar da faliment. Opinia a fost exprimată de analistul român Cristian Hrițuc într-un editorial, la finalul căruia a propus reunificarea R. Moldova cu România drept singura soluție pentru populația din Basarabia. Redacția Deschide.MD a discutat cu experți în economie și politică pentru a înțelege cum am ajuns în acest punct, cum poate fi înfăptuită unirea, ce impedimente am putea întâmpina în procesul de reîntoarcere în sânul Patriei-Mamă și care ar fi beneficiile economice pentru cetățeni, conform deschide.md.

Dezideratul unirii! Voința (geo)politică vs. voința societății

Analistul politic Anatol Țăranu, fost deputat în Parlamentul R. Moldova și ambasador la Moscova în perioada 1993-1994, consideră că dezbaterea care s-a început în societate, în primul rând în cea moldovenească, este una benefică pentru perspectivele unirii.

”De la asta trebuie de început. Iar situația extrem de complicată în care se găsește R. Moldova datorită războiului din Ucraina favorizează această dezbatere și inclusiv predispozițiile a tot mai multor moldoveni pentru soluția unirii. Aici putem să vorbim și despre anumite similitudini istorice existente. Așa a fost în 1918, când armata rusă care dezerta de pe frontul românesc a adus ororile în Basarabia și i-a determinat pe foarte mulți basarabeni să accepte ideea unirii și, în primul rând, clasa politică. Iar acum războiul din Ucraina crează aceleași predispoziții și soluția unirii devine tot mai dezbătută și tot mai realistă din punct de vedere a înfăptuirii politice” consideră Țăranu.

Potrivit lui, în ultimul timp, despre unire au început să vorbească și anumiți deputați PAS, iar intensificarea relațiilor cu Bucureștiul din partea actualei guvernări este un lucru absolut cert.

”Deocamdată, nu se vorbește în termeni practici despre unire, dar, într-un fel sau altul, logica evenimentelor împinge și actuala guvernare, care, desigur că, după curentul său politic, nu este una unionistă. Eu cred că și în interiorul PAS cresc predispozițiile unioniste și ei tot mai mult înțeleg că unirea este una dintre soluțiile cardinale pentru starea lucrurilor din R. Moldova” susține analistul politic.

Țăranu consideră că, în cazul unui asemenea scenariu, Rusia va da comanda coloanei a 5-a din R. Moldova să se activeze la maximum pentru a contracara perspectiva unirii, întrucât perspectiva extinderii NATO până la Nistru reprezintă ”un coșmar pentru ruși”.

”Există foarte multe impedimente, dar ele au un caracter tranzitoriu. Ele pot fi depășite. Problema e că este nevoie de o politică de stat coerentă în ceea ce privește aplicarea scenariului unirii, iar la acest capitol avem cele mai multe neajunsuri. De aici și necesitatea ca în Parlament să existe o fracțiune unionistă, care ar formula dezideratul unirii la nivelul politicilor de stat” mai spune fostul deputat.

El consideră că, în prezent, există anumite rețineri în cancelariile occidentale privind unirea R. Moldova cu România, însă, dacă acest lucru se va produce, nimeni nu se va putea împotrivi.

”Din moment ce unirea va fi înfăptuită în strictă conformitate cu prevederile democratice, care reflectă voința majorității populației, nicio democrație occidentală nu poate să se opună unui asemenea scenariu. Problema noastră este să creăm aici, în R. Moldova, o majoritate unionistă în rândul populației. Din acel moment, problema unirii va trece într-o ipostază practică. Când vorbim de problema transnistreană, dintotdeauna se discută anumite formule, inclusiva formula decuplării temporare a Transnistriei de problema dezideratului unirii. Transnistria poate fi pusă în camera de așteptare până se vor crea condițiile ca și ea să revină în componența R. Moldova ca parte a României” a conchis Anatol Țăranu.

Unionismul pragmatic! Beneficii economice pentru cetățenii unui stat eșuat

Expertul în economie Veaceslav Ioniță vede în unirea cu România o oportunitate de creștere semnificativă a veniturilor unei mari părți a societății moldovenești.

”Bucureștiul va trebui să ajusteze pensiile celor din R. Moldova la cele din România. Vorbim de o creștere de 3-5 ori la pensiile tuturor pensionarilor. Deci, bunăstarea celor în vârstă automat ar crește. Statul român ar avea niște cheltuieli, care pot și trebuie calculate, de majorare a salariilor bugetarilor. Să nu uităm că în R. Moldova 40% din angajați sunt bugetari. Și atunci toți bugetarii ar avea un salariu de 2-3 ori mai mare decât acum și asta va fi, evident, din banii statului român. Fără ca să facem multă filosofie, undeva 800 de mii de oameni ar avea imediat o creștere a veniturilor de cel puțin trei ori. Și tot asta din contul statului român” consideră Ioniță.

Cât privește salariații din sectorul real al economiei, expertul consideră că situația ar fi puțin mai complicată, pentru că statul nu poate interveni ca să oblige agentul economic să plătească salarii mai mari angajaților.

”Totuși, deodată ar dispărea barierele de comerț pe piața europeană și cred că ar înviora comerțul de cel puțin două ori. Deci, teoretic vorbind, unirea noastră cu România ar însemna o presiune bugetară, dar România ar putea ar trece acest lucru pe bugetul său și ar crește real veniturile la cele mai mari grupuri de populație. În prezent, investițiile în R. Moldova, întâi vorbesc de investiții publice, sunt cam sub orice limită posibilă. Dacă ar avea loc unirea, investițiile publice ar crește de nu mai puțin de zece ori. Asta înseamnă zeci de mii de persoane angajate în domeniul construcțiilor, înflorirea ramurei construcțiilor și, adițional, a altor ramuri. Acestea sunt primele efecte ale unirii. Deci, investițiile publice ar crește de zece ori și veniturile bugetarilor și pensionarilor ar crește de 3-5 ori” a notat expertul în economie.

Potrivit lui, faptul că ultimele sondaje arată că 40 la sută din populația R. Moldova și-ar dori unirea reprezintă mai mult o reacție la incapacitatea guvernărilor de la Chișinău de a face față problemelor.

”Acum 10 ani, dorința de unire era de 3%, deci la noi, timp de 20 de ani, din 1993 până în 2010, dorința de unire era de 3 procente. După asta, eu cred că această creștere constantă a doritorilor de unire și ajungerea la cota de 40% reprezintă nota pusă guvernărilor și încrederea tot mai puternică că autoritățile din R. Moldova au falimentat în a construi un stat. Acești 40% spun că ar vota în felul următor pentru că R. Moldova este un stat eșuat. Deci, noi începem să înțelegem acest lucru și cred că, încetul cu încetul, putem să vociferăm că R. Moldova este un stat eșuat, fără nicio șansă ca vreodată să devină un stat normal. Au încercat oamenii și cu stânga, și cu dreapta, și în sus, și în jos, și tot am falimentat în dorința de a transforma statul ăsta în unul normal. Ne transformăm într-o parodie a Europei și toată lumea deja spune că gata, nu mai sunt soluții. Din acest motiv sunt atât de mulți care vor unirea, pentru că tot ce s-a încercat aici, între aceste două râuri, a falimentat până acum” a conchis Veaceslav Ioniță.

Ultimele sondaje efectuate în R. Moldova arată că procentul moldovenilor care ar vota unirea cu România oscilează în jurul cifrei de 40 la sută. Amintim că la sondaje nu participă însă și diaspora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.