Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza șefului Romgaz: Cum va evolua prețul gazelor naturale în 2023 în România

Romgaz

Răzvan Popescu, general manager al Romgaz, se aşteaptă ca lucrurile din piaţa de energie şi gaze să se mai tempereze anul acesta faţă de 2022, un an de cotitură în care s-a schimbat total paradigma în ceea ce priveşte transportul de gaze în Europa.

Totodată, în 2023, el se aşteaptă ca preţul să nu mai fie atât de volatil şi să existe mai multă stabilitate.

„Cred că lucurile vor fi mai aşezate anul acesta decât anul trecut. Anul trecut a fost un an de cotitură în care s-a schimbat total paradigma în ceea ce priveşte transportul de gaze în Europa. S-au găsit noi rute de aprovizionare. Cred că nici preţul nu va mai fi atât de volatil în 2023. De asemenea, consider că şi ordonanţele care au creat acea siguranţă de aprovizionare către clientul clasic au avut un rol important în piaţă”, a spus Razvan Popescu, general manager al Romgaz, în timpul conferinţei ZF Power Summit 2023, potrivit Mediafax.

Alte declaraţii:

„În acest moment, avem mai multe discuţii în ceea ce priveşte hidrogenul şi metanolul. Avem bugetate şi în strategie investiţii în regenerabile. În special, ne uităm la parcuri solare între 40 şi 60 MW. Important este însă să avem rezerva şi resursa care poate fi folosită în acest proces”.

„În următoarele 90 de zile, studiul de fezabilitate pentru hidrogen va fi gata şi vom putea estima care este consumul şi potenţialul de hidrogen în România”.

„Proiectul din Marea Neagră este înspre ultimii paşi înainte de pornirea lucrărilor. Se fac ultimele oferte. Operatorul mai are să îşi asume decizia finală de investiţii pe care Romgaz şi-a asumat-o odată cu achiziţia participaţiei şi odată cu achiziţia companiei deţinută de către ExxonMobil. Suntem pregătiţi în acest sens. Am bugetat şi pentru 2023 cheltuieli cu proiectul Neptun Deep exact pe baza datelor pe care le-am asumat împreună cu OMV Petrom. Suntem pregătiţi din toate punctele de vedere pentru începerea lucrărilor din Marea Neagră”.

„Proiectul de gaze din Marea Neagră este estimat până în 4 miliarde de euro”.

„Anul acesta ne bazăm foarte mult pe tot ce înseamnă operaţiuni de reabilitare a sondelor şi operaţiuni pentru a păstra nivelul producţiei în limita asumată în cadrul strategiei pentru a contracara declinul natural al producţiei, dat fiind maturitatea avansată a rezervoarelor de gaz pe care Romgaz le deţine”.

„Avem în plan şi şase sonde de mare adâncime care vor fi forate în permimetrul Caragele în următorii doi ani. Acestea sunt sonde contingente, iar dacă ele vor avea rezultatul scontat, mai avem bugetate încă trei sonde”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.