Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză sociologică: efectul neașteptat asupra României, după victoriile Rusiei

stanford.com
analiza

Contextul internațional este unul extrem de sensibil pentru România, după ce în Bulgaria și în Republica Moldova au câștigat alegerile președinți cu orientare clară pro-Rusia. Sociologul Marius Pieleanu susține că acest context este unul sensibil pentru România, dar ne-ar putea aduce avantaje pentru că rămânem ”un cap de pod” pentru americani în această zonă, fiind singura țară care se declară pe față pro-SUA și anti-Rusia.

Citește și: Decizia care-l va înfuria pe Vladimir Putin: Ce s-a decis în privinţa Crimeii

Citește și: Schimbare MAJORĂ în sistem: Trei structuri se unesc, iar DIICOT este scos din schemă

Citește și: Ponta, ATAC la Guvernul Cioloș: Nu guvernează pentru români, ci pentru laude la Bruxelles

”Pentru România nu sunt vești foarte bune, pentru că, din păcate, devenim o insulă de stabilitate într-o mare slavă, chiar devenim la modul propriu o insulă de latinitate și pro-SUA, pentru că toate țările din jurul nostru într-un fel sau altul sunt mai apropiate de Rusia decât de Occident. În md structural românii au un sentiment anti-Rusia și de partea acestei afirmații stă istoria, cultura care nu are legătură cu modul de viață al vecinilor noștri de la răsărit. Niciodată în România nu a existat un curent pro-Rusia, chiar și în anii 50 când cu forța s-a încercat să ne impună cultura și modul de viață răsăritean. Conform cercetărilor de actualitate, românii sunt poporul cel mai pro-american din toate țarile fostului lagăr comunist. Ar fi păcat ca noua administrație prezidențială americană să uite lucrurile astea, pentru că realmente noi suntem un cap de pod aici, în mijlocul unei zone care cred este de o importanță strategică majoră

Dacă americanii au cedat această zonă Rusiei, atunci va trebui să revenim la strategia interbelică pe care România a avut-o și anume de apropiere de marile puteri europene cu Germania, cu Franța, cu Marea Brianie, pentru că doar aceste țări ne mai pot oferi garanții, cu excepția SUA, dar să nu ne grăbim, pentru că SUA au un parteneriat strategic cu noi și nu ne vor lăsa așa ușor. Acum depinde foarte mult de priceperea oamenilor politicilor din România de a se apropia de noua administrație prezidențială din Rusia”, a explicat Marius Pieleanu, pentru STIRIPESURSE.RO.

Întrebat cum s-a ajuns ca Bulgaria și Republica Moldova să se apropie de Rusia, Pieleanu susține că totul are resorturi istorice, pentru că populația din cele două țari are o părere favorabilă față de Rusia.

”Bulgaria întotdeauna a fost un stat mai apropiat de Rusia, au dependență economică față de Rusia și cultura lor în sine este mai apropiată de Rusia. Dacă te duci în Bulgaria, 2 din 3 bulgari vor spune că au o impresie bună despre Rusia, în timp ce la noi în România este invers pentru că 2 din 3 români spun că au o părere proastă despre Rusia și mai degrabă o părere bună despre SUA. În Moldova situația este asemănătoare, dar de data asta nu este vina României, ci exclusiv a fraților de peste Prut. Bine, nici candidatul Maia Sandu nu a convins. A făcut o serie de gafe incredibile, chiar cu o zi înainte de alegeri ea a ținut o conferință de presă în care a vorbit în rusește. A încercat să atragă și vorbitorii de limbă rusă, dar impactul a fost prea mare în rândul pro-europenilor. Au fost multe greșeli care au condus la deznodământul, așteptat de altfel, din Republica Moldova”, a mai precizat sociologul Marius Pieleanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.