DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Analiză sumbră a FMI - Bogatele state din Golf și-ar putea epuiza în scurt timp averea

FMI

Statele din Golful Persic, unele dintre cele mai bogate din lume, și-ar putea epuiza averea în următorii 15 ani, pe fondul veniturilor mai scăzute din hidrocarburi, dacă guvernele nu vor intensifica reformele fiscale, transmite Reuters potrivit news.ro.

Consiliul pentru Cooperare din Golf, care reuneşte şase ţări, cu o avere cumulată de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor FMI, asigură peste o cincime din producţia mondială de petrol, dar economiile din regiune au fost afectate puternic de scăderea preţurilor ţiţeiului în perioada 2014-2015.

În timp ce preţurile mai scăzute ale petrolului au exercitat presiuni asupra guvernelor, de a genera venituri din alte surse , ”efectul veniturilor mai scăzute din vânzăril de hidrocarburi nu a fost compensat încă”, arată un raport al FMI.

”În situaţia fiscală actuală, bunăstarea financiară a regiunii ar putea fi epuizată în următorii 15 ani”, potrivit Fondului.

Rareș Bogdan explică adevărata miză a anticipatelor: de ce joacă la rupere cei de la PNL

FMI estimează că cererea globală de petrol ar putea atinge nivelul maxim în jurul anului 2040, sau chiar mai curând, în cazul unor presiuni mai puternice din partea guvernelor pentru protecţia mediului şi eificenţă energetică.

”Toate ţările din Consiliu au recunoscut natura de durată a problemei lor...Cu toate acestea, viteza şi mărimea acestor consolidări din majoritatea ţărilor ar putea fi insuficiente pentru stabilizarea averii lor”, avertizează FMI.

Statele din Golf s-au folosit de-a lungul deceniilor de banii obţinuţi din energie pentru a oferi cetăţenilor slujbe în sectorul public. Dar locurile de muncă bine plătite din sectorul public au dus la scăderea productivităţii şi au creat o anumită cultură, precum şi creşterea costurilor.

Bugetele mai sunt tensionate de creşterea cheltuielilor pentru subvenţii, servicii sociale şi pensiile generoase.

Guvernele din Consiliul pentru Cooperare din Golf au luat treptat măsuri de austeritate pentru a evita tensiunile sociale, cum ar fi introducerea TVA, în unele dintre ţări. Dar majoritatea continuă să încere să echilibreze consolidarea fiscală cu creşterea.

FMI consideră că introducerea TVA şi a accizelor sunt nişte factori pozitivi.

Kuweitul, care are unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, ar putea avea nevoie de o finanţare de 180 de miliarde de dolari, în următorii şase ani, în absenţa unor măsuri fiscale drastice, a avertizat FMI luna trecută.

Arabia Saudită, cea mai mare economie arabă şi unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, anticipează în acest an un deficit bugetat de 50 de miliarde de dolari, în creştere de la 35 de miliare de dolari în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.