Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza Tehnică - element esențial pentru succesul în tranzacționare

analiza tehnica

Întâi ce numim mai exact analiză tehnică?

Analiza tehnică este un tip de analiză care se folosește cu precădere în piețele financiare, și înseamnă a studia mișcarea prețului pe graficele instrumentelor financiare. Adepții analizei tehnice o folosesc pentru a face previziuni referitoare la mișcarea viitoare a prețurilor, în baza evoluțiilor trecute.

Analiza tehnică are la bază teoria conform căreia toate elementele care influențează un instrument financiar la un moment dat sunt reflectate de fluctuația prețului. Analiștii tehnici consideră că este suficient acest tip de analiză pentru a tranzacționa și că nu ar mai fi necesară și utilizarea unui alt tip de analiză.

Scopul analiștilor tehnici este să identifice în baza analizei tehnice formațiuni și structuri de preț repetitive în graficele istorice. Doresc astfel să își construiască un avantaj în activitatea de tranzacționare. Acest raționament se sprijină pe ideea că fluctuația prețurilor este generată de acțiunea oamenilor, iar oamenii au tendința de a avea interacțiuni și emoții repetitive în piață. Ca urmare în piețe apar structuri de preț care sunt și ele repetitive.

În mod concret analiza tehnică se rezumă la a analiza piața din perspectiva tehnică, adică să identificați trenduri de evoluție de prețului, impulsurile și corecțiile trendurilor, niveluri importante de suport și rezistență. Întrucât fiecare trader are maniera proprie de a identifica trendurile, se poate afirma că identificarea cu exactitate a acestora este mai mult o artă decât o știință exactă.

Tipuri de analiză tehnică

În funcție de modalitatea de executare, analiza tehnică este fie analiză tehnică manuală, fie analiză tehnică automată.

Analiza tehnică manuală înseamnă pur și simplu că traderul studiază graficele prețurilor și indicatorii tehnici, le interpretează și decide pe ce piețe financiare să activeze și când să lanseze tranzacții în piață.

Analiza tehnică automată se reduce la a utiliza aplicații automate, numite în general expert advisors, care au un algoritm în baza căruia analizează evoluția pieței și când se întrunesc condițiile din algoritm lansează în piață ordine de tranzacționare.

Elemente componente ale analizei tehnice

Acțiunea Prețului

Acțiunea prețului este o ramură a analizei tehnice care a cunoscut o mare popularitate în vremea din urmă. Se datorează în principal disponibilității unui mare număr de instrumente tehnice, care pot fi utilizate în tranzacționare pentru a obține un avantaj competitiv.

Strategiile bazate pe acțiunea prețului au la bază studiul graficelor de evoluție a prețurilor.

Fundamentul de bază al tranzacționării care are ca element central analiza prețului este acela că piața se întoarce adesea la nivelurile la care a consolidat anterior, în principal datorită cererii și ofertei remanente. Aceasta cerere și ofertă remanentă înseamnă că sunt ordine în piață care rămân deschise la un anumit nivel până când piața revine la acel nivel. Sunt în general ordinele traderilor instituționali, și anume bănci comerciale, companii multinaționale, fonduri de hedging, care își permit să țină deschise ordinele în acest fel.

Graficele de preț

Sunt fundamentul analizei tehnice.

Graficele tehnice sunt reprezentarea vizuală a cotațiilor prețului unui instrument într-un interval definit de timp și creează istoricul evoluției prețurilor pentru respectivul instrument.

Utilizarea graficelor are o vechime de câteva sute de ani și a fost inițial utilizată în Asia.

În analiza graficelor traderii utilizează instrumente ca:

●       Canale de trend

●       Linii de suport și rezistență

●       Formațiuni de preț (triunghiuri, head and shoulders, double bottom, double top, etc)

●       Formațiuni de lumânări japoneze ( evening star, doji, hammer, etc)

Indicatori tehnici

Indicatorii tehnici se regăsesc în platformele de tranzacționare alături de graficele de preț și sunt instrumente programate statistic să analizeze relațiile matematice apărute între anumite elemente. Scopul lor este de a oferi o bază pentru previzionarea evoluției viitoare a prețului.

Există o varietate largă de indicatori matematici disponibili pentru analiză tehnică și cel mai adesea este destul de dificil de ales dintre ei.

Plus nu există un indicator care să funcționeze corect în toate situațiile, marea lor majoritate sunt utilizabili doar în anumite condiții de piață. Indicatorii tehnici se bazează pe acțiunea prețului și drept urmare reacționează cu întârziere față de aceasta. De cele mai multe ori se utilizează în strategii combinații de indicatori pentru a preveni astfel de neajunsuri.

Aveți în vedere că formațiunile istorice care au generat profituri pot foarte bine să nu aibă același comportament în viitor.

Indicatorii tehnici se grupează în patru mari categorii:

●       Indicatori de trend (Moving Average - MA, Moving Average Convergence/Divergence  - MACD)

●       Indicatori de momentum - Stochastic Oscillator

●       Indicatori de volatilitate - Bollinger Bands (BB)

●       Indicatori de volum - Money Flow Index

Atunci când vă construiți strategiile de tranzacționare este recomandabil să nu abuzați de utilizarea indicatorilor tehnici, mențineți graficele cât mai simple și mai puțin aglomerate pentru a fi ușor de interpretat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.