Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAR va acţiona în judecată mai mulţi operatori de plajă în vederea recuperării daunelor

blog.dertour.ro
plaja litoral

ANAR va acţiona în judecată mai mulţi operatori de plajă în vederea recuperării daunelor.

Administraţia Naţională "Apele Române" a început demersurile legale necesare pentru acţionarea în judecată a mai multor operatori de plajă care nu s-au prezentat sau nu au agreat modelul-cadru contractual în vederea semnării contractelor de închiriere pentru sectoarele de plajă adjudecate, informează un comunicat al instituţiei, conform Agerpres.

De asemenea, ANAR a acţionat în judecată pe toţi operatorii de plajă care, după publicarea şi intrarea în vigoare a Ordonanţei nr. 8/2023, au refuzat sistematic demolarea vechilor beach-baruri, ocupând abuziv şi contrar prevederilor legale.

"Din acest motiv, o parte din sectoarele de plajă nu au putut să fie scoase la licitaţie", susţin reprezentanţii ANAR.

În funcţie de hotărârile instanţelor de judecată, va fi stabilită valoarea financiară a prejudiciului adus statului român, ANAR urmând să întreprindă demersurile necesare pentru recuperarea integrală a acestuia.

Astfel, având în vedere motivele invocate public de o parte dintre operatorii de plajă cu privire la modul de implementare de ANAR a OUG nr. 8/2023, ANAR susţine că a acţionat conform cerinţelor şi prevederilor legale a ordonanţei emise de autoritatea publică în domeniul gospodăririi apelor, respectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

"Pornind de la valoarea preţului de pornire stabilită prin OUG şi indexată la indicele preţului de consum, respectiv de 16,37%, participanţii la licitaţie au ofertat un nivel mediu al chiriei de peste 60,48% aferent etapelor I şi II al procedurilor de licitaţie publică organizate de ANAR. Caietul de sarcini a fost însuşit şi asumat de către participanţii la licitaţie şi ulterior condiţiile/criteriile stabilite au devenit obligaţii contractuale pentru cei care au câştigat, respectiv adjudecat sectoarele de plajă", se arată în comunicat.

De asemenea, documentaţia de atribuire şi caietul de sarcini a fost avizat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, conform art. 3 alin. 2 din aceeaşi OUG. Ulterior, documentaţia-cadru personalizată pe fiecare sector şi subsector a fost comunicată solicitanţilor, inclusiv preţul minim de pornire pentru toate categoriile de plajă.

În ceea ce priveşte taxele de beach-bar, au fost eliminate diferenţele semnificative care existau în anii precedenţi între staţiunile Mamaia şi Constanţa (între 250-300 lei/mp/an), sudul litoralului, inclusiv Năvodari (între 600 - 1.150 lei/mp/an), fiind stabilit un tarif unitar mediu de închiriere pentru suprafeţele de plajă ocupate cu beach - bar, aferent sectoarelor/subsectoarelor cu destinaţie turistică, amplasate la nivel de UAT, respectiv de: 864,97 lei/mp/an.

Potrivit sursei citate, pe parcursul întregului sezon estival, ANAR va constitui echipe de inspectori care vor verifica modul de îndeplinire a obligaţiilor contractuale de către operatorii de plajă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.