Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anatol Șalaru: Rusia vrea să destabilizeze situația din Moldova

Anatol Salaru

Anatol Șalaru: Rusia vrea să destabilizeze situația din Moldova

"Rusia intenţionează să destabilizeze situaţia din Moldova, de aceea este foarte interesată să menţină un asemenea cap de pod precum Transnistria, cu extinderea în continuare în toată Moldova de pe malul drept", consideră fostul ministru al apărării Anatol Şalaru.

Într-un interviu acordat agenţiei Infotag, el a spus că "în Rusia acum se examinează posibilitatea răsturnării puterii de la Chişinău printr-un val de "furie a poporului".

"Aceasta va avea loc sub marca "valuri de proteste şi nemulţumiri faţă de politică", pentru a forţa actualul guvern să demisioneze şi să organizeze alegeri anticipate", a spus el.

Potrivit lui Şalaru, din cauza greşelilor comise de autorităţile moldoveneşti şi cu bani ruseşti, actuala opoziţie, partidul Şor şi Partidul socialiştilor, au posibilitatea să învingă în alegerile anticipate.

"Aceste partide sunt capabile să adune împreună mai mult de 50% din voturi. Şi acest lucru va ajuta Rusia să-şi menţină influenţa politică aici şi să stabilească un guvern legal pro-rus în Moldova", crede Şalaru.

Fostul ministru al apărării este sigur că "aceste alegeri vor trebui recunoscute, pentru că se vor desfăşura legal".

"Nu este un secret pentru nimeni că de secole Moscova n-a schimbat vectorul politicii sale externe. Acum vrea să preia controlul asupra a cinci foste republici sovietice - Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia şi Kazahstan. Ar dori să pună mâna şi pe Azerbaidjan, dar Turcia le poate dăuna foarte mult în acest sens. În viziunea Kremlinului, toate ţările enumerate ar trebui să fie în zona controlului său", a spus Şalaru.

El apreciază că asistenţa multilaterală acordată Moldovei din partea Occidentului indică faptul că acesta nu este de acord cu intenţia Rusiei de a menţine republica într-o asemenea poziţie de dependenţă.

"Motivul este că o Moldovă pro-rusă ar fi o mare problemă atât pentru Ucraina, cât şi pentru NATO", a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.