Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anatol Țăranu: Moldova trebuia să se întoarcă la ceea ce era în 1940, să se întoarcă acasă. Acest lucru nu s-a produs și bâjbîim

adevarul.ro
anatol taranu

„Noi am ocupat un loc aparte în URSS, eram o republică care aveam un specific foarte bine conturat. Balticii, declarându-și suveranitatea, apoi indepedența, se reîntorceau la formula de până la invazia sovietică din 1940. În Republica Moldova au existat probleme în sensul continuității istorice și juridice” a declarat Anatol Țăranu, analist politic, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia.

Anatol Țăranu a precizat că Republica Moldova a moștenit hotarele republicii unionale, care fusese un rezultat al înțelegerii criminale dintre Hitler și Stalin, transmite tvrmoldova.md.

Basarabia a fost ocupată de URSS în alte hotare decât fusese RSSM. Noi, într-un mod, firesc, trebuia să ne întoarcem la ceea ce era în 1940, să ne întoarcem acasă. Acest lucru nu s-a produs și, din aceasră cauză, noi continuăm să bâjbîim pe potecile încovoiate ale istoriei și nu putem să găsim o formulă în propiul stat, pentru că acest stat nu este definiti în formula sa istorică”, a spus Anatol Țăranu.

Potrivit lui Anatol Țăranu, suveranitatea Republicii Moldova și a altor republici unionale acest a fost posibilă și datorită faptului că, cu două săptămâni înainte, suveranitatea față de URSS fusese declarată și de Federația Rusă.

A fost un act care a zdruncinat Uniunea Sovietică și a deschis căile legale și pentru alte republici unionale. Trebuie să recunoaștem că, atunci când rușii înșiși au spus că sunt suverani, acesta a fost un îndemn și pentru ceilalți. Dacă rușii înșiși devin suverani în URSS, în propriul imperiu, noi de ce să eămânem în afara acestei mișcări”, a spus Anatol Țăranu.

Acesta a precizat că, în acel moment, majoritatea cetățenilor viitoarei Republici Moldova nu au conștientizat valoarea Declarației de suveranitate.

Totul a venit cu timpul. Peste un an, pe 27 august 1991, când s-a votat Declarația de independență, noi aveam juridic toate actele în regulă. Noi eram un stat suveran, eram în drept să ne decidem propriul destin”, a spus Anatol Țăranu, care a mai adăugat că Declarația de suveranitate a Republicii Moldova este un jalon care se va păstra mulți ani înainte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.