Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anca Dragu îl ceartă public pe ministrul Finanțelor pentru împrumuturile făcute: 'Vom plăti până la 30 de ani de acum încolo'

news.ro
Anca Dragu

Senatoarea USR Anca Dragu a atras atenţia, în plenul de miercuri al Senatului unde a avut loc dezbaterea „Ora Guvernului” la care a fost invitat ministrul de Finanţe Adrian Câciu, că România a împrumutat sume foarte mari, la care se adaugă şi dobânzi la fel de mari, pe care românii le vor plăti în următorii 30 de ani.

„Să discutăm despre deficitul bugetar. Aţi reuşit performanţa, domnule ministru, în luna ianuarie 2023 să faceţi cel mai mare deficit de după criza din 2008. Aveţi un deficit bugetar de 4 miliarde lei, aproape 0,25 din PIB, pentru că colectările din TVA au mers foarte rău, pentru că colectările din accize merg foarte rău, ceea ce ne arată că aveţi probleme serioase la ANAF, dar şi pentru că a trebuit să faceţi rambursări de TVA. 2022 l-aţi închis în cifre cât de cât decende pentru că aţi amânat rambursările de TVA. Practic aţi băgat mâna în buzunarul firmelor. Aţi făcut împrumuturi în 2023 până la zi de peste o treime din necesarul pentru 2023, la costuri foarte mari. Deci aţi împrumutat România cu peste 50 de miliarde la care se adaugă peste 35 miliarde lei, dobânzi şi vom plăti aceste împrumuturi până la 30 de ani de acum încolo. Adică vom plăti vreo trei, patru autostrăzi, cam atât costă această distracţie”, a spus Anca Dragu.

Ea a adăugat că „deşi România are să zicem a opta cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, are cea mai mare rată a dobânzii sau a doua cea mai mare”.

„Asta înseamnă că cei care împrumută statul român nu au încredere în politicile actuale ale Guvernului României. Asta înseamnă că aveţi un uriaş deficit de încredere, care se reflectă în costuri mari, care se reflectă, de fapt, pe umerii noştri, ai plătitorilor de taxe şi impozite”, a completat senatoarea USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.