Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anca Dragu: Legea offshore e prioritate zero! Gata cu bâlbâielile, e nevoie de investiții în energie!

news.ro
Anca Dragu

Dacă guvernul PSD nu se bâlbâia în 2018 și găsea soluții  pentru a face legea offshore aplicabilă, acea lege care permitea exploatarea gazelor din Marea Neagră, azi România avea producție din acele perimetre și avea o poziție strategică extrem de importantă. Această lege trebuie aprobată urgent, a declarat Anca Dragu, marți seară, la A7 TV. În opinia vicepreședintei USR și președinta Comisiei pentru Drepturile Omului din Senatul României, aprobarea acestei legi e prioritate zero pentru România și pentru economia autohtonă.

,,Trebuie să aprobăm rapid Legea offshore, pentru a beneficia de gazele din Marea Neagră. E prioritate zero. Am ratat mai multe șanse în ceea ce privește gazele din Marea Neagră. În al treisprezecelea ceas, trebuie să ne trezim și să facem ceva. În calitate de ministru de Finanțe, am lucrat și eu la acest proiect de lege pe care l-am lăsat guvernului politic. Dar ei au aprobat o varianta ce nu putea fi aplicată. Consider că în 2018, guvernarea PSD ar fi trebui să fie mult mai fermă în a promova soluții viabile pentru deblocarea acestui proiect de lege, ca azi sa avem producție de gaze exploatate din Marea Neagră. Vă dați seama că în contextul de azi, să avem această producție, ar fi fost mană cerească pentru noi. Nu suntem acolo. De asemenea, Vorbim de zece ani de un terminal de gaze lichefiate la Constanța.  Ne tot împiedicăm când vine vorba de investiții în energie. Bâlbâieli care ne țin pe loc”, a declarat Anca Dragu.

Vezi și: Pe piaţa materiilor prime din Europa se profilează un şoc mai mare decât cel provocat de Covid-19

Întrebată de cum este afectată economia românească de pandemie și de războiul din Ucraina, aceasta a declarat că principala problemă în economia românească vine din prețul ridicat și în creștere la energie. Iar acestea afectează direct costurile de producție, și implicit inflația, dar și cererea.

Soluția, în opinia Ancăi Dragu, sunt investițiile publice, mai ales  în domeniul energiei. ,,Haideți să ne adunăm, să facem investiții publice, să impulsionăm și mediul privat să investească. Statul trebuie să vină cu măsuri rapide. Un exemplu de așa nu:  A fost o întreagă bâlbâială pe tema calculării facturilor la energie, în contextul creșterii prețurilor și aplicării de măsuri de sprijin pentru consumatori,, a mai spus Anca Dragu.

Coaliției de guvernare s-a întâlnit, marți pentru a discuta pe tema legii offshore, actul normativ care ar debloca exploatarea gazului din Marea Neagră.

Discuțiile pe marginea legii offshore au fost accelerate în ultima perioadă mai ales în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că s-a ajuns la un acord de principiu asupra împărțirii procentelor de venituri între statul român și companiile care vor exploata gazul.

Potrivit șefului guvernului, 60% din venituri vor reveni statului, iar 40% celorlalte părți.

Nivelul veniturilor de care ar putea beneficia companiile extractoare a fost principala piedică în exploatarea gazului din Marea Neagră, după ce în 2018, în timpul guvernelor patronate de Liviu Dragnea, modificarea legii i-a făcut pe investitorii străini să dea înapoi, fiind favorizate importurile de gaz din Rusia.

Liderii coaliției spun acum că modificarea actului normativ va fi votată în următoarele săptămâni.

În Marea Neagră există zăcăminte de gaze de estimate la 200 de miliarde de metri cubi.

Până la începerea efectivă a exploatării, care va mai dura, România caută și o alternativă pe termen scurt la gazul rusesc: importul de gaze din Grecia.

Acest lucru se poate face însă doar prin realizarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia, care ar da acces României la gazele venite din Azerbaidjan, SUA și Qatar.

În prezent, singurul furnizor de gaze al României este Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.