Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anca Dragu, către vicepreședinta CE Vera Jourova: Faptul că România nu este în Schengen reprezintă o încălcare a principiilor UE

combo stiripesurse
Anca Dragu

Vicepreședinta USR, Senatoarea Anca Dragu i-a solicitat în cadrul unei dezbateri vicepreședintei Comisiei Europene, Vera Jourova, să recomande imediat aderarea României la Schengen. Senatoarea, care este și președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, a arătat că neacceptarea României în spațiul Schengen nu are nicio legătură cu concluziile rapoartelor MCV și, mai mult, încalcă principiile fundamentale ale UE.

“În urma cu exact un an, vorbeam la Bruxelles despre MCV și aderarea României la Spațiul Schengen și am explicat că nu este nicio legătură între cele două. Efectiv, faptul că România, la 15 ani după aderare, este în afara Spațiului Schengen reprezintă o serioasă încălcare a unui principiu fundamental al Uniunii Europene: libera circulație a mărfurilor și serviciilor. Și vreau să subliniez că economia românească este afectată sever în fiecare zi pentru că, de exemplu, camioanele românești așteaptă una-două zile în vamă înainte de a intra în Spațiul Schengen. Așa că, rugămintea mea către dumneavoastră, doamnă vicepreședintă, este să recunoaștem că nu este nicio legătură între cele două și să recomandați imediat aderarea României la Schengen”, a declarat Anca Dragu.

Vicepreședintă a Comisiei Europene pentru valori și transparență și fost comisar european pentru justiție, Věra Jourová a recunoscut că raportul MCV nu are de ce să influențeze aderarea la Schengen. Aceasta a mai precizat că România ar fi trebuit să fie deja în Spațiul Schengen, aceasta fiind și poziția Comisiei Europene, și a recomandat diplomației românești să depună eforturi pentru a convinge statele care se opun aderării.

“Doamnă Dragu, nu există nicio legătură între MCV și Schengen pentru Comisia Europeană. Am tratat mereu aceste două subiecte separat și știți asta bine, v-am spus-o în urmă cu un an. Stiți că poziția Comisiei este că ar trebui să dăm României acces la Spațiul Schengen, dar depinde de Consiliu și vă recomand o activitate diplomatică mai intensă. Știți care sunt țările care ezită. Într-adevăr, unele state membre văd această legătură, dar nu aceasta este poziția Comisiei”, a declarat Vera Jourova.

Vera Jurova a venit în România la începutul săptămânii pentru a monitoriza teme precum libertatea presei sau statul de drept. La București, oficialul european s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă, cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, și cu preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.