Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă a polițiștilor din Timiș care investighează vânzarea de carne cu pestă porcină africană către populație

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Poliţiştii timişeni au deschis un dosar penal în care cercetează modul în care suine bolnave de pestă porcină africană, din judeţele Bihor şi Arad, au ajuns să fie vândute pe piaţa din judeţul Timiş, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Metodă inedită de a face rost de bani! Cât cere Adrian Mutu pentru 10 secunde

Adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, Aurel Scornea, a precizat, marţi, că s-a solicitat, de asemenea, Instituţiei Prefectului, în cadrul şedinţei Centrului local de combatere a bolilor, convocată pe această temă, să-i conştientizeze pe primari să interzică de la comercializare animale în târgurile de pe raza comunelor.

"Este o anchetă în desfăşurare pe teritoriul mai multor judeţe. Porcii au fost aduşi în Timiş din zona contaminată Arad şi Bihor. (...). Sunt organizate filtre pe căile de comunicaţii şi se fac verificări în târgurile care se organizează ocazional pe raza judeţului Timiş. Cei care se ocupă cu astfel de activităţi nu folosesc căile de comunicaţii clasice, drumuri naţionale, judeţene, ci câmpuri agricole, drumuri lăturalnice. Cei de la Bihor au vândut porci la Arad, iar cei de la Arad, la Giroc. Ei riscă pedeapsa cu închisoarea, pentru că au pus în pericol siguranţa populaţiei. S-a constituit un dosar penal în care se fac cercetări. Sunt două persoane cercetate. Se fac verificări să vedem exact traseul", a afirmat Aurel Scornea.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, dr. Radu Popa, a precizat, în acelaşi context, că au fost impuse restricţii suplimentare, astfel că nu mai pot fi cumpăraţi porci din comunele Belinţ şi Chizătău şi nici din localităţile aflate pe o rază de zece kilometri de acestea.

"Interdicţiile se aplică pe o zonă teritorială de trei kilometri, care acoperă localităţile Belinş şi Chizătău, şi pe o zonă de supraveghere de zece kilometri, care acoperă mai multe localităţi; sunt 19 comune în afară de cele două. Restricţiile din zona de protecţie sunt valabile 40 de zile, iar în zona de supraveghere, 30 de zile, urmând a fi modificate în funcţie de evoluţia lucrurilor", a afirmat Radu Popa.

Laboratoarele sanitar veterinare mai au în lucru probe luate de la populaţii de porci cu aceeaşi origine.

Şeful DSVSA Timiş a subliniat că, pentru orice situaţie deosebită, orice suspiciune de boală sau mortalitate la porcine şi la animale, în general, trebuie anunţat imediat medicul veterinar de circumscripţie sau DSVSA ori medicul veterinar oficial din teritoriu.

În judeţul Timiş există un efectiv de 560 de mii de capete de suine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.