Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă anticorupție în Ucraiana - Este vizată achiziția vaccinului chinezesc

Globo
sinovac vaccin

Ucraina a declanşat o anchetă care va stabili dacă guvernul a achiziţionat vaccinuri împotriva COVID-19 la preţuri umflate, a declarat miercuri un procuror anticorupţie, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Ministerul Sănătăţii a ajuns la un acord în decembrie pentru achiziţionarea a 1,9 milioane de doze de vaccin de la compania chineză Sinovac Biotech, la preţul de 18 dolari per doză, printr-un intermediar ucrainean, firma farmaceutică Lekhim.

Militanţii anticorupţie au declarat că acordul este scump şi că guvernul ar fi putut obţine vaccinurile mai ieftin din alte surse.

Biroul ucrainean naţional anticorupţie (NABU) a deschis o investigaţie asupra achiziţiilor de vaccinuri, a declarat procurorul Maksim Grişciuk, în cadrul unei conferinţe de presă. "Investigaţia a început în februarie. Aceasta se referă la achiziţia de vaccinuri", a spus Grişciuk.

Ministerul Sănătăţii nu a comentat declanşarea investigaţiei. Anterior, instituţia a precizat că a folosit ca intermediar firma Lekhim la cererea Sinovac. Lekhim a refuzat să comenteze declanşarea anchetei, iar Sinovac nu a răspuns unei solicitări din partea Reuters în acest sens.

Maksim Grişciuk a mai spus că nu poate menţiona nume sau detalii din motive legale.

Şeful NABU, Artem Sitnik, care a participat la briefing împreună cu Grişciuk, a promis efectuarea tuturor investigaţiilor "cât de curând posibil".

Ucraina încă nu a lansat campania de vaccinare a celor 41 de milioane de locuitori împotriva COVID-19. Reuters a relatat săptămâna trecută că transportul Lekhim de vaccinuri ar putea înregistra întârzieri.

NABU a declanşat investigaţia în urma unei solicitări a Consiliului public de control al NABU, un organism de monitorizare neguvernamental.

Luna trecută, când membra parlamentului Oleksandra Ustinova a sugerat că Ucraina ar fi putut plăti mai puţin pentru vaccin, ministrul sănătăţii Maksim Stepanov a replicat că este "o ruşine" atunci când oamenii comentează asupra unor chestiuni "pe care le cunosc superficial".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.