Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ancheta care ar putea schimba total cele mai importante voturi din Parlament

motiune

O anchetă internă din Parlament ar putea duce la schimbarea sistemului de vot în situațiile cruciale: învestirea Guvernului, moțiunile de cenzură și încuviințarea reținerilor și arestărilor. Neregulile de la votul pe moțiunea de cenzură au determinat Opoziția să strângă semnături pentru constituirea unei comisii de anchetă.

STIRIPESURSE.RO dezvăluia zilele trecute că la moțiunea de cenzură au votat doar 249 de parlamentari, deși la final s-au numărat 251 de voturi. Prima reacție a venit de la USR, care a anunțat că ia în calcul inițierea unei comisii de anchetă pentru a se afla exact ce anume s-a întâmplat și pentru modificarea sistemului de vot cu bile.

Vezi şi: EXCLUSIV - Probleme cu moţiunea de cenzură: Voturi în plus pe care nu le poate explica nimeni/ VIDEO

Luni, USR a decis inițierea listei de semnături pentru înființarea comisiei. Potrivit articolului 9 al Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, „Comisiile de anchetă parlamentară se pot constitui la iniţiativa a cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor şi al senatorilor”, adică 116 parlamentari. La cei 43 de parlamentari USR se alături și cei 24 de reprezentanți PMP, după cum a declarat președintele executiv al formațiunii, Valeriu Steriu, pentru stiripesurse.ro.

Numărul necesar de semnături depinde astfel de PNL. Raluca Turcan, lidera grupului PNL din Camera Deputaților, a avut o discuție cu USR, însă o decizie oficială ar urma să se ia miercuri.

Strângerea semnăturilor este doar primul pas pentru constituirea comisiei de anchetă. Potrivit regulamentului, „hotărârile Parlamentului prin care se constituie structurile comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi”. Majoritatea PSD-ALDE ar putea bloca la votul final o asemenea comisie, însă un asemenea gest ar da apă la moară celor care îi suspectează că ar fi vinovați de fraudarea votului, prin introducerea ilegală a unor bile în urme.

Vezi și: REACȚIA premierului desemnat Mihai Tudose: Sunt acuzat că nu am vrut să fac două lucruri prost!

Indiferent dacă o comisie de anchetă va fi sau nu constituită, schimbarea sistemului de vot ar putea avea loc. Alternativele la votul cu bile ar fi votul cu buletine, așa cum se procedează la numirile în funcții, sau chiar votul secret cu cartela, în cazul în care sistemul electronic permite un vor anonim. Între timp, Guvernul Tudose urmează să fie investit tot printr-un vor cu bile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.