Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă de sabotaj: Zeci de cabluri tăiate la nava de război a Marinei Regale HMS Glasgow

A fost lansată o anchetă privind "avarierea intenționată" a unei nave de război a Marinei Regale la un șantier naval scoțian.

Potrivit BBC, antreprenorul din domeniul apărării BAE Systems a declarat că reparațiile sunt în curs de evaluare după ce aproximativ 60 de cabluri au fost tăiate pe HMS Glasgow.

Fregata Type 26 este în prezent în curs de amenajare la șantierul BAE de la Scotstoun, pe râul Clyde din Glasgow.

Este prima din cele opt nave Type 26 care sunt în construcție. Un purtător de cuvânt al BAE a declarat că lucrările au fost întrerupte temporar pentru o anchetă.

Posibil sabotaj intern

Site-ul de știri militare UK Defence Journal, care a raportat incidentul, a sugerat că ar putea fi vorba de un sabotaj din partea unui contractant aflat într-o dispută de plată. Dar BAE Systems nu a confirmat niciun motiv pentru daune.

Un purtător de cuvânt a declarat: "Am descoperit un număr limitat de cabluri pe HMS Glasgow la începutul săptămânii, care par să fi fost deteriorate intenționat.

"Am lansat imediat o investigație internă, alături de furnizorii noștri, și am întrerupt temporar activitatea pe navă pentru a inspecta fiecare zonă a navei și pentru a ne asigura că sunt respectate standardele noastre înalte și controalele de calitate".

Firma a precizat că lucrările au fost reluate și că este în curs o evaluare "pentru a stabili amploarea reparațiilor necesare".

Aproximativ 23.000 de cabluri vor fi instalate pe fregată - inclusiv cabluri de date pentru comunicații și cabluri electrice pentru a alimenta sistemele navei.

Comandă de amploare

Incidentul survine după ce HMS Glasgow a făcut prima sa călătorie în decembrie. Fregata a fost mutată pe râul Clyde pe o barjă specializată și coborâtă în Loch Long. Apoi a fost remorcată înapoi la șantierul de la Scotstoun pentru a fi echipată.

Următoarele două nave de tip 26, HMS Cardiff și HMS Belfast, sunt deja în construcție la BAE Systems pe Clyde.

În noiembrie, prim-ministrul Rishi Sunak a anunțat că BAE Systems a primit un contract de 4,2 miliarde de lire sterline pentru construirea a încă cinci fregate Type 26, pe lângă cele trei aflate deja în construcție.

În total, șantierele navale scoțiene au comenzi pentru construirea a 13 fregate ale Marinei Regale.

Opt nave Type 26 sunt construite de BAE Systems pe Clyde, în timp ce cinci nave Type 31 sunt construite de Babcock la Rosyth, în Fife.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.