Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă în Iran după ce în presă a apărut o înregistrare în care Mohammad Javad Zarif îl critică pe Qassem Soleimani

Qasem Soleimani

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a ordonat declanşarea unei anchete după ce o înregistrare audio ce conţine afirmaţii ale şefului diplomaţiei iraniene care critică rolul defunctului general Qassem Soleimani în politica externă a Iranului a ajuns în presă, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului de la Teheran, informează AFP potrivt Agerpres. 

"Credem că acest furt de date este o conspiraţie împotriva guvernului, sistemului, integrităţii instituţiilor naţionale şi de asemenea împotriva intereselor noastre naţionale", a declarat Ali Rabii pentru jurnalişti.

"Preşedintele a ordonat Ministerului de Informaţii să identifice agenţii acestei conspiraţii", a spus el, adăugând că fişierul cu interviul "a fost furat din motive evidente", fără a da mai multe detalii.

Mass-media din străinătate, printre care The New York Times, au difuzat recent ceea ce au prezentat a fi extrase dintr-o înregistrare cu o conversaţie a ministrului de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, fără a preciza cum le-au obţinut.

Potrivit unui extras publicat de cotidianul american, ministrul spune: "În Republica Islamică, tabăra militară domneşte. Am sacrificat diplomaţia în faţa taberei militare", în condiţiile în care "tabăra militară ar trebui să fie în serviciul diplomaţiei".

Zarif nu a comentat asupra acestei controverse, însă a publicat marţi un scurt mesaj audio pe Instagram: "Cred că nu ar trebui să munciţi pentru (această) istorie... Spun să nu vă îngrijoraţi atât de istorie, cât să vă îngrijoraţi pentru Dumnezeu şi popor".

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Said Khatibzadeh, nu a negat autenticitatea înregistrării, însă a declarat că a fost extras un fragment dintr-un interviu de şapte ore ce conţinea "opinii personale".

Afirmaţiile divulgate au provocat critici aprinse din partea mass-media şi politicienilor conservatori din Iran, cazul generalului Soleimani fiind un subiect sensibil.

Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac cu dronă american la Bagdad, în ianuarie 2020. El era şeful Forţei Qods, însărcinată cu operaţiuni externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.