Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă în Lituania după un presupus viol al soldaților germani staționați în contingentul NATO

www.tes.com
Lituania

Parchetul lituanian a anunţat vineri deschiderea unei anchete asupra răspândirii unor false acuzaţii privind un presupus viol care ar fi fost comis de soldaţi germani de curând desfăşuraţi de NATO în această ţară baltică, transmite AFP preluat de agerpres.

Ancheta a fost demarată ca urmare a unui e-mail, calificat drept fals de poliţia lituaniană, trimis în această săptămână preşedintelui Parlamentului şi poliţiei şi care afirma că bărbaţi de limbă germană, în uniformă, au violat o minoră în apropierea unei cazarme din centrul ţării. 

"Informaţia a fost verificată şi astăzi vedem că infracţiunea nu a avut loc", a declarat pentru AFP Darius Valkavicius, procurorul şef al regiunii centrale Kaunas, responsabil cu ancheta, adăugând că "e-mailul a fost trimis dintr-o ţară din afara UE". 

Ministerul lituanian al Apărării a declarat vineri că respectivele acuzaţii erau complet false. 

"Este o provocare îndreptată împotriva eforturilor NATO de a creşte securitatea pe flancul său estic", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Vita Ramanauskaite, potrivit căreia miniştrii Apărării lituanian şi german au discutat subiectul în cursul săptămânii. 

Câteva sute de soldaţi germani au sosit în această lună în Lituania în cadrul batalionului multinaţional al NATO, unul din cele patru pe care alianţa le desfăşoară pe flancul său estic cu scopul de a descuraja Rusia.

Fără să citeze în mod specific acest incident, ministra germană a Apărării, Ursula von der Leyen, a avertizat vineri contra falselor ştiri "ce minează credibilitatea instituţiilor democratice". 

NATO şi ţările UE au acuzat recent în mai multe rânduri Rusia de lansarea unor campanii de dezinformare pentru influenţarea politicii locale, acuzaţii dezminţite de Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.