Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCHETĂ internă, dispusă de IGPR la IPJ Ialomiţa, după jafurile de la Sineşti. 8 poliţişti, cercetaţi în frunte cu şeful lor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam jaf politia nu treceti banda

Măsuri dure anunțate de purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, astăzi, după jaful de la Sinești. 37 din cele 50 de jafuri din mașini raportate la nivel național  în acest an au avut loc în localitatea Sinești, arăta o statistică a IGPR zilele trecute. Inspectoratul General al Poliției a demarat o anchetă pentru a vedea cum au acționat poliștii din Ialomița, care ar fi trebuit să  prindă infractorii care jefuiau șoferii care opreau în refugiul de la Sinești, după ce le înțepau roțile. Purtătorul de cuvânt al IGPR a anunțat, astăzi, că în urma verificărilor au fost dispusă cercetarea prealabilă a șefului IPJ Ialomița, dar și a altor opt agenți de poliție din subordinea acestuia.

Ministrul Afacerilor Interne (MAI) a aprobat propunerea Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) de declanșare a procedurii cercetării prealabile fața de inspectorul șef al IPJ Ialomița, comisar șef Ivan Cristian, transmite instituția.

În urma cazurilor de la Sineşti și a unor verificări efectuate de IGPR, conducerea instituției a propus conducerii MAI declanşarea cercetării prealabile faţă de şeful IPJ Ialomiţa şi de alţi opt poliţişti din cadrul Inspectoratului.

Controlul a vizat atât activitatea managerială, dar și modul de îndeplinire a sarcinilor şi atribuţiilor specifice polițiștilor din cadrul IPJ Ialomiţa.

"Menţiuni cu privire la situaţia furturilor din autoturisme de la nivelul judeţului Ialomiţa se regăsesc în evaluările de la nivelul IPJ Ialomiţa, doar din punct de vedere statistic. Inspectoratul de Poliţie nu a realizat o analiză punctuală a situaţiei nici din zona Sineşti, nici din altă zonă criminogenă, lucru care denotă superficialitate în abordarea problematicii cu modul de operare deosebit. (...) De asemenea, cu toate că pe raza comunei Sineşti au fost sesizate mai multe tentative de furt și furturi din autoturisme, nu au fost dispuse măsuri eficiente pentru identificarea cauzelor generatoare, prevenirea și combaterea acestor fapte, activitățile fiind efectuate în mod formal", a declarat Georgian Drăgan purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Mai mult, deși cele mai multe dintre faptele comise au avut ca moduri de operare „înțepatul anvelopelor în vederea distragerii atenției” și ,,profitarea de portiere neasigurate”, cei de la IPJ Ialomiţa nu au analizat posibilitatea preluării anumitor dosare de structurile specializate de investigații criminale.

"De asemenea, nu au fost inițiate acțiuni preventive cu efective mărite, gestionarea situației operative fiind realizată doar de polițiștii din localitate", a mai spus Drăgan.

Totodată, pentru perioada supusă evaluării, respectiv 1 ianuarie 2017 - 3 mai 2018, raportul de control a evidențiat nereguli şi la nivelul activității manageriale, inclusiv în ceea ce privește documentele de planificare a muncii.

Astfel, planurile de activităţi au fost formal întocmite, evaluarea îndeplinirii sarcinilor propuse în planurile de activități nu a fost consemnată în niciun document, nu au fost aduse la cunoştinţa poliţiştilor activităţile ce urmau să aibă loc, la nivelul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșereni, în anumite perioade, evenimentele sesizate prin numărul unic de urgenţă 112 nu au fost analizate de un ofițer cu funcție de conducere sau orice alt polițist, la nivelul postului de poliție Sinești nu au fost întocmite unele documente de planificare, precum note de sarcini, evaluarea îndeplinirii sarcinilor, analiza unor activități neprevăzute şi nici nu au fost respectate prevederile referitor la patrulare în cazul polițiștilor de la Postul de Poliție Sinești.

În urma cercetărilor, Poliţia Română propune conducerii Ministerului Afacerilor Interne declanşarea cercetării prealabile faţă de şeful IPJ Ialomiţa şi de alţi opt agenţi de poliţie.

"Conducerea Poliţiei Române a dispus următoarele măsuri : înaintarea materialului conducerii Ministerului Afacerilor Interne cu privire la inspectorul şef în legătură cu declanşarea cercetării prealabile a acestuia. De asemenea, declanşarea cercetării prealabile la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române faţă de 8 poliţişti din cadrul IPJ Ialomiţa şi anume: cei doi adjuncți ai inspectorului șef al I.P.J Ialomița, șeful Serviciului de Ordine Publică, șeful Serviciului Investigații Criminale, șeful Poliției municipiului Urziceni și adjunctul acestuia, șeful biroului investigații criminale din cadul Poliției municipiului Urziceni și șeful Postului de Poliție Sinești", a mai declarat Georgian Drăgan.

La nivelul inspectoratelor de poliţie din ţară, din 2017 şi până acum, au fost înregistrate peste 50 de sesizări pe furturi sau tentative de furturi din maşini, prin două moduri de operare, respectiv din cauza neatenţiei şoferilor şi pasagerilor, în sensul în care aceştia lăsau autoturismul în parcare neasigurat, şi prin provocarea unor pene de cauciuc, prin înţeparea cauciucurilor. Din acest număr de 50 de sesizări, 37 de fapte de furt/tentativă de furt s-au înregistrat în zona Popasului Sineşti. Dintre cele 37, patru sunt prin înţeparea roţilor. Anul trecut, s-au efectuat şapte percheziţii la persoane bănuite de astfel de fapte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.