Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă judiciară în Grecia după o intervenţie în forţă a poliţiei pentru a impune respectarea lockdown-ului

grecia

Parchetul din Atena a ordonat luni o anchetă preliminară a doua zi după difuzarea de imagini pe reţelele de socializare care arătau o intervenţie în forţă a poliţiei într-o suburbie a capitalei elene, în timpul unui control pentru respectarea măsurilor de izolare, informează AFP, potrivit AGREPRES.

Obiectivul anchetei este "examinarea posibilelor fapte penale comise de poliţişti", s-a aflat de la o sursă judiciară.

Duminică după-amiaza, imaginile în care un tânăr culcat la pământ era lovit cu bastonul de către un poliţist, în prezenţa a cel puţin alţi trei poliţişti, au devenit virale, provocând revoltă în ţară. Tânărul poate fi auzit strigând: "Mă doare", în timp ce trecătorii sunt indignaţi de comportamentul poliţiştilor.

Poliţia a dispus o anchetă internă în acest caz.

Potrivit unui comunicat al poliţiei, forţele de ordine efectuau un control în Piaţa Nea Smyrni din cauza "numeroaselor plângeri care denunţau nerespectarea restricţiilor în acest loc". Poliţiştii au fost atacaţi de 30 de persoane şi doi agenţi au fost răniţi.

Citește și: Ministrul britanic pentru drepturile copiilor, despre declarațiile făcute de Meghan Markle: Nu există loc pentru rasism în societatea noastră

Unsprezece persoane au fost arestate, înainte ca o manifestaţie spontană să aibă loc duminică seara, cu participarea a sute de oameni, la Nea Smyrni, pentru a denunţa "deriva poliţiei". Aceasta a fost dispersată de poliţiştii care au folosit gaze lacrimogene.

Incidentul a declanşat o controversă politică, guvernul conservator al lui Kyriakos Mitsotakis fiind acuzat de opoziţia de stânga că a abandonat măsurile de securitate după ce a fost ales în iulie 2019.

"Un atac al poliţiştilor împotriva familiilor şi a copiilor din piaţă, în absenţa provocărilor, este picătura care a umplut paharul'', a scris liderul opoziţiei Syriza şi fostul premier Alexis Tsipras pe contul său de Facebook.

Guvernul "încearcă (...) să scoată ţara din această criză de sănătate fără precedent, cu cele mai puţine pierderi posibile. Din păcate, opoziţia exploatează tensiunile şi inflamează climatul politic şi social'', a replicat purtătoarea de cuvânt a executivului Aristotelia Peloni.

Grecia a înregistrat 6.758 de decese cauzate de COVID-19 de la începutul pandemiei, dintre care mai mult de jumătate în ultimele trei luni. Ţara este supusă unei carantine stricte din 7 noiembrie, pentru a doua oară, după cea de şase săptămâni în primăvara anului 2020, scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.