Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă: 'Libertatea presei s-a deteriorat în ultimii ani în Grecia'

nonguvernamental.org
news stiri presa jurnalism jurnalisti

Libertatea presei s-a "deteriorat" în ultimii ani în Grecia, ceea ce reprezintă o "provocare" pentru media independente, potrivit unei anchete difuzate luni şi realizate de Media Freedom Rapid Response (MFRR) şi Reporters sans Frontieres (RSF).

Ancheta notează "un peisaj mediatic polarizat şi fragmentat", consecinţa "unui deceniu de criză financiară şi politică gravă care a afectat ţara şi modul în care este înţeles jurnalismul".

"Există o deteriorare a libertăţii presei de la victoria electorală a (partidului de dreapta) Nea Dimokratia în 2019, care este obsedat de +controlul mesajului+ şi minimizarea vocilor critice şi disidente", subliniază raportul MFRR, publicat luni şi citat de France Presse.

În urma unei misiuni de constatare a MFRR şi RSF în Grecia între 1 şi 15 decembrie 2021, organizaţiile partenere consideră că "provocările la adresa independenţei presei şi siguranţei jurnaliştilor sunt sistemice".

"Climatul sufocant pentru ziarele independente (...) a fost o sursă de preocupare tot mai mare" pentru MFRR din 2020, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit clasamentului mondial al libertăţii presei stabilit anul trecut de RSF, Grecia a pierdut cinci locuri în 2020, situându-se acum pe locul 70 din 180 de ţări, în urma Poloniei şi Mongoliei.

"Deşi problemele nu sunt unice, intensitatea lor este extrem de problematică şi iese în evidenţă faţă de majoritatea celorlalte ţări membre ale UE", subliniază acest raport intitulat "Controlul mesajului: provocări pentru jurnalismul independent în Grecia".

Raportul aminteşte de asasinarea în urmă cu un an a jurnalistului Giorgos Karaivaz la Atena, în timp ce autorii crimei nu au fost identificaţi până acum, precum şi dificultăţile şi intimidarea jurnaliştilor care relatează despre politica migratorie restrictivă a guvernului şi presupusele respingeri ilegale ale solicitanţilor de azil la graniţele ţării.

În urma unor discuţii cu peste treizeci de reprezentanţi mass-media locale, raportul subliniază "tratamentul inegal al ziarelor independente şi jurnaliştilor independenţi care sunt ideologic de partea opoziţiei sau adoptă o poziţie neutră", ceea ce "le subminează activităţile jurnalistice".

Raportul face de asemenea referire la "lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte atribuirea publicităţii de stat" şi ameninţările legale la adresa jurnaliştilor mergând până la urmărirea penală (SLAPP), ceea ce "subminează" activitatea mass-media.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.