Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă privind o deturnare de fonduri la FPOe la Viena

austria harta

Parchetul din Viena a anunţat marţi că a fost lansată o anchetă privind o posibilă deturnare de fonduri în interiorul partidului austriac de extremă dreapta FPOe (Partidul Libertăţii). Anunţul survine cu cinci zile înaintea alegerilor legislative considerate cruciale pentru viitorul acestui partid, transmite AFP potrivit Agerpres.

Potrivit media austriece, justiţia se interesează în special de cheltuielile personale ale fostului lider al FPOe şi vicecancelar Heinz-Christian Strache, constrâns să demisioneze în mai, în urma scandalului IbizaGate.

O fostă gardă de corp a lui Strache a fost reţinută în noaptea de luni spre marţi în cadrul anchetei anunţate, precizează cotidianele Der Standard şi Die Presse. Respectivul agent este bănuit de complicitate la crearea unui sistem de facturi false vizând disimularea unor cheltuieli personale ale lui Strache plătite de FPOe, între 2014 şi 2018.

Filiala din Viena a FPOe a confirmat marţi că a pus la dispoziţia fostului său lider un cont bancar menit să acopere cheltuielile de reprezentare ale acestuia, pe care îl alimenta lunar cu până la 10.000 de euro.

A fost lansat totodată un audit intern pentru a verifica dacă Heinz Christian Strache a făcut cheltuieli strict private din aceste sume, iar FPOe l-a exclus din rândurile sale pe bodyguardul implicat în acest caz, care fusese ales consilier municipal la Viena.

Fostul vicecancelar austriac a denunţat pe Facebook o "campanie de joasă speţă" şi a dezminţit orice fraudă.

Scandalul survine după răsunătorul IbizaGate şi ar putea avea legătură cu acesta. Într-o înregistrare video cu camera ascunsă realizată în Baleare în iulie 2017 şi dezvăluită în mai a.c. de media germane, Heinz Christian Strache este surprins discutând despre potenţiale acorduri privind infrastructura publică şi media cu o femeie ce se dădea drept o "investitoare" rusă.

Die Presse şi Der Standard scriu că garda de corp a lui Strache era în contact cu persoane implicate în cursa întinsă acestuia la Ibiza şi nu exclud ca acesta să fi dorit să se răzbune.

Noul şef al FPOe, Norbert Hofer, a părut să susţină marţi această teză într-un mesaj pe Facebook în care denunţă o "reţea criminală" care s-a "folosit de unul din cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Strache pentru a aduna elemente" împotriva acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.