DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ANCOM avertizează operatorii - Îi AȘTEAPTĂ AMENZI consistente dacă nu scapă de aceste echipamente

captura Facebook
grindeanu audiere comisie ancom

Echipamentele radio fără marcajul CE (Conformitate Europeană) trebuie scoase din funcțiune, deoarece prin interferențele produse, bruiază serviciile de radiocomunicații autorizate, inclusiv cele care sunt destinate pentru salvarea de vieți omenești, atenționează ANCOM într-un comunicat, scrie Mediafax.

„Echipamentele radio fără marcaj CE - care provin, de regulă, din afara Uniunii Europene - nu respectă standardele de alocare a frecvențelor radio la nivel european, provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de radiocomunicații autorizate, iar utilizarea poate fi sancționată conform legii. De aceea, Autoritatea Națională pentru Comunicații - ANCOM - derulează o campanie de monitorizare a frecvențelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora și de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente”, anunță Autoritatea.

ANCOM precizează că printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile sunt telefoanele fixe fără fir, de tip DECT 6.0 fără marcaj, telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC-uri, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console și controllere pentru jocuri video etc.

„Marcajul CE este un indicator al conformității unui produs cu legislația Uniunii Europene și permite libera circulație a acestuia în spațiul țărilor membre și al celor partenere. Marcajul certifică faptul că un produs îndeplinește cerințele esențiale privind siguranța și sănătatea utilizatorilor și a oricărei alte persoane și poate fi comercializat și pus în funcțiune pe piața Uniunii Europene”, precizează ANCOM.

„În cazul echipamentelor care funcționează prin emisii în spectrul de frecvențe, lipsa conformității poate determina interferențe prejudiciabile care afectează funcționarea serviciilor de telefonie mobilă ori a altor servicii de radiocomunicații din cauza neconcordanței în alocarea benzilor de frecvențe dintre Uniunea Europeană și restul statelor care nu au armonizată legislația cu cea europeană”, menționează sursa citată.

Unele echipamente radio aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcționează în benzile de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe prejudiciabile care poate afecta în funcționarea serviciilor de telefonie mobilă.

Interferențele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicații pe o rază de la zeci de metri (în cazul jucăriilor teleghidate, spre exemplu) până la peste 500 de metri (în cazul telefoanelor de tip DECT 6.0, iar în imediata apropiere a echipamentelor fără marcaj este afectat semnalul telefoanelor mobile, fapt ce poate genera dificultăți în continuarea sau inițierea apelurilor sau a navigării pe internet, în unele cazuri fiind imposibililă apelarea numărului de urgență 112.

Potrivit ANCOM, atunci când achiziționează sau primesc, din afara spațiului UE, un echipament ce funcționează prin intermediul undelor radio, utilizatorii trebuie să verifice existența marcajului CE pentru a se asigura ca produsul este compatibil cu piața românească.

Citește și: Numărul plângerilor depuse la Parchetul Militar a EXPLODAT - Câți oameni au fost agresați de jandarmi

„În cazul în care echipamentul nu are marcaj, acesta trebuie scos imediat din funcțiune! Spre exemplu, în cazul telefoanelor fără fir de tip DECT 6.0, chiar și conectarea la o sursă de alimentare de la rețeaua electrică poate produce interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice”, spune ANCOM.

Autoritatea avertizează că persoanele care deţin astfel de echipamente radio şi le folosesc încalcă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio şi pot fi sancționate cu amendă contravențională cuprinsă între 500 şi 5.000 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.