DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ANCOM: Numărul conexiunilor Gigabit a crescut cu 12% în prima jumătate a anului 2022, depășind 1,5 milioane

facebook.com
ancom

Numărul conexiunilor Gigabit a crescut cu 12% în prima jumătate a anului 2022, depășind 1,5 milioane, astfel că au ajuns să reprezinte 25% dintre conexiunile de internet fix.

Totodată, numărul de conexiuni 5G a depășit 400 mii, reprezentând însă doar 2% dintre conexiunile de internet mobil, conform raportului de date statistice aferent primului semestru al anului 2022.

„Disponibilitatea în creștere a rețelelor de fibră optică alimentează migrarea pe scară largă spre conexiunile ultra-rapide cu viteze de cel puțin 1 Gbps, necesare pentru economia și societatea Gigabit. Mai mult, conectivitatea rurală de cel puțin 100 Mbps se dezvoltă de-a dreptul impresionant: în ultimii 2 ani, numărul acestor conexiuni s-a dublat, de la 1 milion la aproape 2 milioane, tot pe seama fibrei optice”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.

Raportul ANCOM privind piața telecom în prima jumătate a anului 2022 marchează principalele evoluții, potrivit Mediafax.

Astfel, cu +2% creștere a numărului de conexiuni în primele 6 luni, numărul total a ajuns la 6,2 milioane de utilizatori ai internetului fix, 88% permițând viteze care depășesc 100Mbps. 25% dintre conexiuni (1,5 milioane conexiuni, în crestere cu +12%) permit viteze de cel puțin 1 Gbps. Traficul mediu lunar a ajuns la 66 GB per locuitor (+6%), adică 2,2 GB/zi. La nivel național, rata de penetrare la 100 gospodării a ajuns la 75% (81% în mediul urban și 66% în mediul rural), în timp ce ritmul de creștere a numărului de conexiuni din mediul rural (+3%) îl depășește pe cel din urban (+1%).

În privința internetului mobil, numărul total de conexiuni active (21,5 milioane) a crescut cu un ritm similar cu cel al internetului fix (+2%), iar 74% dintre acestea permit 4G și/sau 5G (16 milioane). Numărul conexiunilor 5G a crescut de aproape 8 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, depășind 400 mii de conexiuni. Aproape 20 de milioane de conexiuni sunt legate de telefonia mobilă, restul fiind dedicate internetului mobil, accesul realizându-se prin modem/card/USB. Traficul mediu lunar a fost de 7,4 GB per locuitor, adică aproape 250 MB/zi.

În privința telefoniei mobile, sunt 23 de milioane de cartele SIM active, dintre care 63% pe baza de abonament și 37% pe baza de cartele preplătite. Numărul cartelelor SIM cu abonament de telefonie mobilă active a înregistrat o creștere de 3%, în timp ce numărul de cartele SIM preplatite a scăzut cu 4%. Traficul total de voce a înregistrat o scădere de 3%, până la 32,5 miliarde de minute, în timp ce traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 4 ore și 45 minute/lună, respectiv de 20 SMS-uri/lună.

În privința televiziunii, numărul abonaților la servicii TV se menține la valoarea de 7,8 milioane. Se menține preferința utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+2%, pânp la 6,4 milioane abonați) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-11%, pânp la un total de 1,3 milioane).

Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 3% în prima jumătate a anului 2022, totalizând 8,38 miliarde de lei (1,69 miliarde de euro). Internetul fix și mobil a generat 35% din totalul veniturilor, telefonia mobilă 33%, retransmisia programelor TV 15%, telefonia fixă 9%, iar celelalte tipuri de rețele/servicii 8%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.