Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCOM: Peste 1,1 milioane de numere de telefon au fost portate în România, în 2021

facebook.com
ancom

Peste 1,1 milioane de numere de telefon şi-au schimbat operatorul, nu şi utilizatorul, în anul 2021 în România, arată datele publicate miercuri de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Potrivit sursei citate, din totalul celor 1.105.771 numere de telefon portate anul trecut, 95% sunt numere de telefonie mobilă şi 54.871 numere de telefonie fixă.

La general, media lunară de portări aferentă anului 2021 a fost de 92.148 de portări, iar în lunile februarie, martie şi decembrie s-au portat cele mai multe numere de telefon, respectiv peste 100.000 de portări, în fiecare lună.

Datele ANCOM relevă faptul că, în cursul anului trecut, 87% din numărul de portări au fost realizate de către persoane fizice şi 13% de către persoane juridice, în procesele de portare desfăşurate în acest an fiind implicaţi 35 de furnizori de telefonie fixă şi mobilă.

Pe segmentul telefoniei mobile, cei mai mulţi utilizatori au optat pentru portarea în reţeaua RCS & RDS (561.953 de numere), urmată de Orange - cu 152.939 de numere, Vodafone (148.017), Telekom Romania Mobile Communications (105.634) şi Telekom Romania Communications (82.333). În această marjă, peste jumătate dintre numerele de telefon portate în reţelele mobile (54%) au fost pe bază de abonament.

În ceea ce priveşte telefonia fixă, în anul 2021 au fost portate 54.871 de numere de telefonie fixă, reprezentând 5% din totalul numerelor portate în acest an. Majoritatea numerelor de telefonie fixă portate a fost împărţită între principalii furnizori, astfel: RCS & RDS (30.117), Vodafone (6.926), Orange (6.416), GTS Telecom (5.487) şi Voxbone (2.481). Pe acest segment, 7.947 au fost numere independente de locaţie, numere cu acces gratuit şi numere cu tarif special.

Pe de altă parte, pe parcursul anului trecut ANCOM a primit 279 de petiţii pe tema portabilităţii. Utilizatorii au semnalat în special realizarea cu întârziere a procesului de portare, apariţia unor probleme tehnice în derularea procesului de portare (cum ar fi întârzierea mesajelor introduse de către furnizori în baza de date centralizată sau probleme de rutare), precum şi aspecte legate de anularea portării.

Serviciul de portabilitate a numerelor de telefon a fost lansat în anul 2008. În total, de la introducerea serviciului de portabilitate în România în 2008, aproape 8,4 milioane de numere au fost transferate între reţele. Dintre acestea, 7,4 milioane sunt numere de telefonie mobilă (87%) şi aproape 1 milion de numere sunt de telefonie fixă.

Portabilitatea numerelor de telefon oferă utilizatorilor libertate deplină de alegere pentru că permite păstrarea numărului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie. În acest sens, ANCOM a creat pentru informare site-ul portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla în ce reţea funcţionează orice număr de telefon folosit în România, dacă acesta a fost portat, precum şi sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.

Utilizatorii care doresc să-şi porteze numărul de telefon sunt sfătuiţi să verifice contractul pe care îl au cu operatorul actual; în cazul în care perioada minimă contractuală nu a expirat, cel mai probabil vor fi în situaţia de a plăti penalităţi pentru rezilierea anticipată a contractului, în special dacă a fost achiziţionat şi un terminal odată cu serviciile de comunicaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.