Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCOM: 'Veniturile din sectorul telecom au scăzut cu 4% în prima jumătate a anului, la peste 8 miliarde de lei'

broadbandtvnews.com
ancom

Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 4% în prima jumătate a anului, la 8 miliarde de lei, adică aproape 1,7 miliarde de euro, a anunţat joi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care arată totodată că s-a înregistrat o creştere importantă a traficului de internet în prima jumătate a anului, de 33%, potrivit news.ro.

”După mai multe semestre de creştere, veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 4% în prima jumătate a anului 2020, rămânând totuşi peste pragul de 8 miliarde de lei, adică aproape 1,7 miliarde de euro. Telefonia mobilă a generat 39% din totalul veniturilor, internetul fix şi mobil 30%, retransmisia programelor TV 14%, iar celelalte servicii 17%”, arată datele ANCOM.

În funcţie de veniturile obţinute în primul semestru din 2020, Vodafone şi grupul Telekom aveau fiecare o cotă de piaţă de 25%, Orange 24%, ceilalţi furnizori însumând 26%

Citește și: Cozmin Gușă dă vina pe Traian Băsescu, pentru eșecul PMP de la alegeri! ‘Băse cel vinovat’

De asemenea, piaţa de comunicaţii a înregistrat în primul semestru al anului cea mai mare creştere semestrială a traficului de internet fix din 2015 încoace, de 33%, şi totodată, cea mai mică creştere semestrială a traficului de internet mobil (+12%) din aceeaşi perioadă.

„Evoluţii istorice excepţionale şi multe inversări de tendinţe pe fondul crizei sanitare sunt evidenţiate de statisticile ANCOM pentru piaţa de comunicaţii în primul semestru al anului: cea mai mare creştere semestrială a traficului de internet fix (+33%) din 2015 încoace şi totodată, cea mai mică creştere semestrială a traficului de internet mobil (+12%) din aceeaşi perioadă. Conexiunile rurale de internet fix cresc cu 7%, faţă de numai 1% în urban. În telefonia mobilă, scăderea istorică a numărului de cartele preplătite (-9%) a fost însoţită de creşterea traficului de voce (+12%), pe seama creşterii duratei apelurilor. Chiar şi traficul de telefonie fixă a crescut (+17%), după scăderi continue ani la rândul. Totuşi, veniturile din comunicaţii electronice au scăzut cu 4%”, a declarat vicepreşedintele ANCOM, Eduard Lovin, la evenimentul Gala Digital Transformation 2020.

Internet fix

Raportul mai arată că s-au înregistrat 5,5 milioane de conexiuni la internet fix la jumătatea anului 2020 (+3% evoluţie semestrială), dintre care trei sferturi sunt conexiuni de foarte mare viteză (minim 100Mbps).

Traficul total de internet fix a crescut puternic în prima jumătate a anului, ca efect al crizei sanitare (+33%), însemnând un trafic mediu lunar de 41 GB per locuitor.

Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 66% la nivel naţional la jumătatea anului 2020, în mediul urban fiind de 76%, iar în mediul rural de 53%. Decalajul dintre urban şi rural se reduce, impulsionat de contextul pandemic, ritmul de creştere al numărului de conexiuni din rural fiind de 7%, mult peste cel din urban (+1%).

În funcţie de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 55%, grupul Telekom 20%, ceilalţi furnizori însumând 25%.

Internet mobil

De asemenea, deşi numărul total de conexiuni la internet mobil a scăzut cu 2%, influenţat de scăderea cu 9% pe segmentul cartelelor preplătite, conexiunile 4G au stagnat la 12 milioane.

Traficul total de internet mobil a crescut cu doar 12% în primul semestru al anului 2020, astfel că traficul mediu lunar de internet mobil/locuitor a ajuns la 4,6 GB.

În funcţie de numărul de conexiuni la internet mobil active la jumătatea anului 2020, Orange avea o cotă de piaţă de 38%, Vodafone 25%, ceilalţi furnizori însumând 37%.

Telefonie mobilă şi fixă

Numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere semestrială istorică (-9%), în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 1%, astfel că numărul total de cartele SIM active a scăzut cu 3%.

Traficul de voce efectuat prin reţelele mobile a crescut cu 12%, impulsionat de creşterea masivă, cu 22% a duratei medii a apelurilor, în timp ce traficul SMS continuă scăderile abrupte (-25% semestrial), pe fondul intensificării utilizării aplicaţiilor de mesagerie instant şi reţelelor sociale. Astfel traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 5 ore şi 12 minute/lună, respectiv de 31 SMS-uri/lună.

În funcţie de numărul de cartele SIM active la jumătatea anului 2020, Orange avea o cotă de piaţă de 38%, Vodafone 30%, ceilalţi furnizori însumând 32%.

Deşi liniile de acces de telefonie fixă continuă trendul descendent obişnuit (-4%), criza sanitară a inversat ritmul de evoluţie al traficului de telefonie fixă: creştere semestrială de 17%, după foarte mulţi ani de scăderi consecutive, totuşi traficul mediu lunar per locuitor fiind de doar 9 minute.

În funcţie de numărul de abonaţi la telefonie fixă de la jumătatea anului 2020, grupul Telekom avea o cotă de piaţă de 38%, RCS&RDS 36%, ceilalţi furnizori însumând 26%.

Televiziune

Existau 7,7 milioane de abonamente la servicii TV (+2% creştere semestrială), dintre care 5,6 milioane erau abonamente prin cablu (+4% per total, din care +9% în rural şi +1% în urban).

În funcţie de numărul de abonaţi de la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 55%, grupul Telekom 16%, ceilalţi furnizori însumând 29%.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru semestrul I 2020 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 şi este disponibil pe site-ul autorităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.