Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCOM vine cu informații de ULTIMĂ ORĂ pentru români, după Brexit: ce se întâmplă cu tarifele la telefonie mobilă

Sorin Grindeanu audiere ANCOM

Deși Brexitul are loc, românii vor beneficia în continuare  de roaming la tarife naționale în Regatul Unit, până cel puțin în 31 decembrie 2020, a declarat joi, Eduard Lovin, vicepreședintele Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), citat într-un comunicat, conform Mediafax.

Citește și: Veste de ULTIMĂ ORĂ Ceretătorii timișoreni au FABRICAT leacul împotriva temutului Coronavirus

Potrivit acestuia, până cel puțin la sfârșitul anului viitor, românii vor mai beneficia și de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile și SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie.

„Cu toate că Brexit-ul are loc, românii vor continua să beneficieze de roaming la tarife naționale în Marea Britanie, precum și de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile și SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie, până, cel puțin, la 31 decembrie 2020. Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Acordul Brexit) prevede o perioadă de tranziție până la finalul anului, în care cele mai multe dintre reglementările europene continuă să se aplice în relațiile dintre cele două părți. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie vor stabili ce se întâmplă după 31 decembrie 2020”, spune vicepreședintele ANCOM.

Acordul Brexit prevede o perioadă de tranziție, până în 31 decembrie 2020, în care cea mai mare parte a legislației europene continuă să se aplice în relația cu Marea Britanie. În acest sens, este inclus regulamentul european „Roam like at home” și cel referitor la plafoanele tarifare pentru apelurile și SMS-urile în interiorul Spațiului Economic European (SEE, din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein).

În acest context, utilizatorii români care călătoresc ocazional în Marea Britanie vor beneficia, cel puțin în 31 decembrie 2020, de roaming la tarife naționale („Roam like at home”), deși de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al Uniunii Europene.

Totodată, utilizatorii (persoane fizice) aflați pe teritoriul țării noastre care transmit apeluri sau SMS-uri către numere de telefon din Marea Britanie vor beneficia, în perioada menționată, de plafoanele tarifare aplicabile în interiorul SEE (0,19 Euro/minut, fără TVA, și 0,06 Euro/SMS, fără TVA).

Reglementările europene vizează, cel puțin până la sfârșitul anului în curs, numai teritoriul propriu-zis, european, al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv pe cel al Gibraltarului.

Reglementările europene nu vizează:

- teritoriile britanice de peste mări, în afara Gibraltarului: Anguilla, insulele Bermuda, teritoriul antarctic britanic, insulele Virgine Britanice, teritoriul britanic din Oceanul Indian, insulele Falkland, insulele Cayman, Montserrat, insulele Pitcairn, Henderson, Duci și Oeno, Sfânta Elena (insulele Sfânta Elena, Ascension și Tristan da Cunha), Akrotiri și Dhekelia, Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud, insulele Turks și Caicos

- dependențele coroanei britanice.

- insulele Anglo-Normande (Guernsey și Jersey) și insula Man

Conform sursei citate, în prezent, orice furnizor poate stabili anumite condiții de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politică de utilizare rezonabilă) pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a acestui serviciu în alte scopuri decât cele pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu în scopul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE.

Politica de utilizare rezonabilă definită de furnizori trebuie să respecte limitele prevăzute de reglementările adoptate la nivelul Uniunii Europene. După epuizarea beneficiilor naționale incluse, se aplică tarifele din România, adică cele în afara propriei rețele pentru minute/SMS-uri, respectiv tarifele pentru consumul de date (MB/GB) la nivel național.

Operatorii mobili pot oferi, însă, și planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) fără acces la servicii în roaming. Acestea sunt destinate celor care nu doresc să utilizeze serviciile de telefonie sau date mobile atunci când călătoresc în afara României, preferând să beneficieze de mai multe resurse naționale la prețuri avantajoase. Dacă doresc să călătorească în afara țării, înainte de a alege o ofertă, fie că este vorba de o opțiune sau de un nou abonament, utilizatorii trebuie să verifice dacă aceasta include serviciul de roaming.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.