Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Bulgaria

youtube.com
andreea pastirnac

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Bulgaria, în timpul unei vizite de lucru în ţara vecină, care s-a desfăşurat de vineri până luni, informează un comunicat al ministerului transmis Agerpres. Cu această ocazie, ministrul a vizitat organizaţia "AVE"- Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, cu sediul în Vidin, unde copiii care urmează cursuri de limbă română în regim de clase pilot au prezentat un program artistic în limba română.

Condusă de către Ivo Gheorghiev, organizaţia promovează cultura, tradiţiile şi obiceiurile româneşti, prin programe sprijinite inclusiv de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, arată sursa citată. Totodată, demnitarul român a participat la de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional folcloric al cântecului şi dansului româno-vlah 2017, "Tradiţii româneşti vii", organizat în regiunea Vidin de Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, condusă de Plamka Radoslavova. În cadrul festivalului, români din Bulgaria, Serbia şi România au prezentat tradiţiile, obiceiurile, dansurile şi cântecele româneşti specifice regiunilor din care fac parte.

În contextul vizitei, a avut loc o întrevedere cu autorităţile locale din Vidin, în cadrul căreia părţile au discutat modalităţi de promovare şi păstrare a patrimoniului cultural şi lingvistic specific celor două comunităţi etnice. De asemenea, ministrul pentru Românii de Pretutindeni a vizitat Biserica Românească Ortodoxă "Sfânta Treime din Sofia". Construită în 1904, Biserica face parte din patrimoniul cultural şi spiritual al oraşului Sofia. În continuarea vizitei, demnitarul a avut o întrevedere cu liderul Asociaţiei Aromânilor din Sofia, unde au fost abordate modalităţi de cooperare şi sprijinire a activităţii culturale a asociaţiei.

De asemenea, ministrul Andreea Păstîrnac s-a întâlnit cu elevii şi profesorii de la Liceul românesc "Mihai Eminescu" din Sofia, precum şi cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ştiinţei din Republica Bulgaria. În cadrul întrevederii, au fost discutate proiecte referitoare la educaţia în limbile română şi bulgară şi schimburi de bune practici privind programele pentru diaspora, partea bulgară prezentând şi principalele elemente ale noii Legi a educaţiei. Totodată, au fost evidenţiate posibilităţile de cooperare pentru schimburi de tineri şi înfrăţiri între şcoli şi licee şi proiectul recent lansat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, "Descoperă şi cunoaşte România".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.